Συνεδριάζουν την Τετάρτη οι ειδικοί για παράταση στα μέτρα

Συνεδριάζουν την Τετάρτη οι ειδικοί για παράταση στα μέτρα

Προβληματίζει η άνοδος σε θανάτους και νοσηλείες

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη προκειμένου να αποφανθούν σχετικά.

Οι ειδικοί επιστήμονες, που αναμένεται να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αν και ικανοποιημένοι από την τάση αποκλιμάκωσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν δείχνουν να «βιάζονται» να προχωρήσουν στη χαλάρωση των μέτρων. Και αυτό γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.

Ενδεικτικό είναι πως τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει αριθμούς θανάτων που προβληματίζουν ενώ και οι διασωληνωμένοι είναι σε υψηλά επίπεδα:

  • Τρίτη 18 Ιανουαρίου: 23.340 νέα κρούσματα, 106 θάνατοι, 673 διασωληνωμένοι
  • Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: 18.834 νέα κρούσματα, 101 θάνατοι, 672 διασωληνωμένοι
  • Κυριακή 16 Ιανουαρίου: 10.783 νέα κρούσματα, 95 θάνατοι, 680 διασωληνωμένοι
  • Σάββατο 15 Ιανουαρίου: 17.447 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 686 διασωληνωμένοι 

Προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε πισωγυρίσματα στην πανδημία
Παράλληλα, όπως ανέφεραν πηγές στο iefimerida.gr, αυτή η εικόνα της αποκλιμάκωσης θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αντιστραφεί, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον», αν δεν παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το θετικό στην όλη υπόθεση, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν «καρπούς», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος της διαδρομής.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός μέλους της επιτροπής: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι λίγο νωρίς να κάνουμε τροποποιήσεις στα μέτρα. Δεν θα το επιχειρούσα. Κάποιος πιο γενναίος ίσως από μένα». Ενώ, ακόμη δυο μέλη της επιτροπής σχολίασαν ότι η παράταση των μέτρων θεωρείται επιβεβλημένη λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών. Όλοι τους θεωρούν ότι ιδανικά, καλό θα ήταν να υπάρξει παράταση για δυο ακόμη εβδομάδες ώστε να σταθεροποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά μοντέλα, σημαντική κάμψη της πανδημίας αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.

«Μήλον της έριδος» η μουσική στην εστίαση
Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στην αυριανή σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση. Αν και το θέμα εκ πρώτης φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

«Θα σταθμίσουμε τα μεγέθη της πανδημίας και θα αποφασίσουμε»
Σημειώνεται ότι στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίηση τους παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα» που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις. «Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.

Βατόπουλος: Εξηγεί γιατί έχουμε τόσους νεκρούς
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: iEfimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ