ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η συνέχεια της ΚΕ – Συσκέψεις των τριών ομάδων που αποχώρησαν για επάνοδο ή όχι

Newsroom
Newsroom

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με τις ομάδες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Διονύση Τεμπονέρα και της Έφης Αχτσιόγλου να μην αποκλείουν ότι η αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι οριστική.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής ξεκινούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στη λύση του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές αλλά “κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας, να δώσει λύση με διορία μίας εβδομάδας, με τον πρόεδρο της να απαντά ότι δεν εντέλλεται και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο.

Κύκλοι προσκείμενο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζουν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος τέθηκε πρίν από τη συνεδρίαση και όχι κατά τη διάρκεια της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη κι αυτό εξηγεί γιατί δεν αποφασίστηκε ψηφοφορία επί του θέματος. Ψηφοφορία για το δημοψήφισμα ζήτησε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ομάδα «6 +6» της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ θέμα για τις διαγραφές θέτουν τα μέλη της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα.

 

 

Σ. Φάμελλος: Η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας;

Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Πρόσθεσε ότι «εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».

 «Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της κοινωνίας γίνεται χειρότερη και η δημοκρατία μας και η οικονομία μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση. Δεν μπορεί δηλαδή να απαντηθεί με συζητήσεις επί της διαδικασίας, γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο». «Διότι», συνέχισε, «πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία, έχει ανάγκη να ζει καλύτερα».

Η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, και η ομάδα Τεμπονέρα απέδωσαν την αποχώρηση στο γεγονός ότι απορρίφθηκε από το προεδρείο η πρότασή τους να γίνει «ψηφοφορία τώρα» για το δημοψήφισμα Κασσελάκη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, αίτημα το οποίο επίσης απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Το εκρηκτικό κλίμα διαφάνηκε από νωρίς στην εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εν μέσω αντιδράσεων από το ακροατήριο.

Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται; Μιλήστε στον κόσμο μας. Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και κάλεσε να εξασφαλιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ ίαση από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν.  Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά. Λύση τώρα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα περί διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά του, μας, τους αγώνες σας.

 

 

Κύκλοι προσκείμενο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ααποσαφηνίζουν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος τέθηκε πρίν από τη συνεδρίαση και όχι κατά τη διάρκεια της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη κι αυτό εξηγεί γιατί δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Την ώρα, που θεωρείται δεδομένη η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της Ομπρέλας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για αναίρεση των αποφάσεων της κεντρικής επιτροπής αν τελικά διεξαχθεί δημοψήφισμα. 


Για αντικαταστατική και αντιδημοκρατική πρόταση έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς, ωστόσο να μιλά για έξοδο από το κόμμα.

Αντικαταστατική χαρακτήρισε την πρόθεση Κασελάκη για δημοψήφισμα και ο Διονύσης Τεμπονέρας

 

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Αυτή είναι η ομιλία την οποία θα εκφωνούσα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διχαστική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη», ο κ. Τεμπονέρας επισημαίνει ότι «η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορική και σημαδεύει για πάντα τις ζωές μας. Σήμερα δοκιμάζονται συνειδήσεις, αξίες, απόψεις, ιδανικά, μα και προσωπικές σχέσεις δεκαετιών».

Την  αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μετά τη χθεσινή πρόταση για δημοψήφισμα που είχε εγείρει πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών ακόμα και από στελέχη που είναι κατά των διαφωνούντων, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε να φέρει για μία ακόμα φορά την Επιτροπή Δεοντολογίας στο επίκεντρο, δίνοντας διορία να δοθεί λύση για τη διαγραφή των τεσσάρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν, τόνισε ο Αντώνης Κοτσακάς. 

Η διαρροή κειμένου από την πλευρά Ομπρέλας και των 6 + 6 και της Έφης Αχτσιόγλου περί ψηφοφορίας για την πρόταση του δημοψηφίσματος των διαγραφών των τεσσάρων, έδωσε στον κύριο Κασσελάκη ένα ακόμα όπλο για να μπορέσει να κινηθεί με αυτό τον τρόπο και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι θα ξεκινούσε την ομιλία του στις 12:00 , τελικά την ξεκίνησε με σχεδόν 2 ώρες καθυστέρηση.

Έτσι κράτησε τελικά το όπλο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, δίνοντας όμως περιθώριο να λυθεί το θέμα χωρίς να προσφύγει το κόμμα και τα μέλη του στην έσχατη λύση του δημοψηφίσματος όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις

Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.

Την  αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ν. Παππάς: Η ουσία της στρατηγικής διαφωνίας αφορά στην πορεία του μετασχηματισμού του κόμματος

«Δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή (σσ στις εσωκομματικές εκλογές) μοιάζει τόσο μακριά. Διότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου», ανέφερε ο Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πληροφορίες.

      Είπε μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που ακολούθησαν σόκαραν», καθώς «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μιας τόσο έντονης και τόσο βιαστικής αμφισβήτησης όχι απλά του προσώπου, αλλά και της διαδικασίας και της ύπαρξης του κόμματος». «Τα περί ομιλίας ΣΕΒ, είναι καταφανώς πρόφαση. Η κατεδαφιστική, αφοριστική και άθλια σε πολλές περιπτώσεις κριτική προηγήθηκε της ομιλίας στο ΣΕΒ», σχολίασε.

      «Πότε πρόλαβε να γίνει το κόμμα μας Πέπε Γκρίλο και Τράμπ; Είμαστε το κόμμα που έστησε η διαπλοκή για να μοιράσει το ταμείο ανάκαμψης; Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και είναι προσβλητικά», τόνισε. «Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», συνέχισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».

      Υποστήριξε ότι «ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό, κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση». Είπε ότι «αυτοί οι αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια».

      Υποστήριξε ότι «υπάρχει και μία πτυχή της δημόσιας αντιπαράθεσης η οποία πιστεύω συμπυκνώνει την ουσία της στρατηγικής διαφωνίας. Αυτή αφορά την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος σε μία ευρεία αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, με διαδικασίες συμμετοχής και όχι με δομές που καταστέλλουν τη συλλογική βούληση των μελών. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία. Εκεί εδράζεται και η σφοδρή κριτική που εξαπολύεται τις τελευταίες μέρες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα».

      Ο κ. Παππάς απηύθυνε έκκληση «να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι», «διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Δείτε επίσης

Κασσελάκης στην ΚΕ για διαγραφές: Δώστε λύση τώρα ή πάω σε δημοψήφισμα

K.E. ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη ζήτησαν Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ