Τα Λευκάκια τιμούν την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού

Newsroom
Newsroom

Στις 2 Φεβρουαρίου  εορτή της Υπαπαντής του Χριστού ,εορτάζει ο φερώνυμος ενοριακός Ιερός ναός Λευκακίων στην Αργολίδα .Την παραμονή της εορτής Τετάρτη  1 Φεβρουαρίου 2023  τελέστηκε αρχιερατικός  Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.  Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής Ναυπλίου παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων  Δημήτρη Κωστούρου. Ο εφημέριος του Ιερού ναού Υπαπαντής Λευκακίων π. Μιχαήλ Καλαμαράς εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε εκ καρδίας όλους του ιερείς και το κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή.

Ο ναός έχει συντηρηθεί από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και διαθέτει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1908 έργο του Θ.Βαραγκή . Οι εικόνες του τέμπλου είναι πιστά αντίγραφα από την μητρόπολη Αθηνών.

Τα Λευκάκια είναι ένα χωριό της Αργολίδας που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Ναυπλίου και ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων. Ο οικισμός που είναι χτισμένος πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας, περιβάλλεται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μαγευτική θέα στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή.

Στον οικισμό υπάρχουν πολλά θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Η Υπαπαντή του Χριστού, η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι χτισμένη το 1880.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Λευκακίων δυτικά στις παρυφές του χωριού, χτισμένος πάνω σε λόφο και σε αρχαίο πύργο, χρονολογείται πιθανότατα τον 14ο-15o αιώνα μ.Χ. Τα Λευκάκια τιμούν τη μνήμη του, διοργανώνοντας μεγάλο πανηγύρι στις 28 και 29 Αυγούστου, ενώ ένα έθιμο το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα είναι να περνούν τα μικρά παιδιά μέσα από το παραθυράκι του ναού.

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας προσφέρει πανοραμική θέα προς το Ναύπλιο και προς τα ανατολικά του Αργολικού κάμπου και κόλπου. Είναι χτισμένο δυτικά από τον Άη-Γιάννη και πάνω στο βουνό, δίπλα στα ίχνη παλαιού ναού της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη της Αγίας Σοφίας με εσπερινό και γιορτή κάθε 19 Ιουλίου.

Στον οικισμό υπάρχουν πολλά θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Επίσης, ο μικρός ναός του Αγίου Θωμά, τη μνήμη του οποίου οι κάτοικοι γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα με πανηγύρι, βρίσκεται σε σε

Για τους φυσιολάτρεις, η σπηλιά με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που βρίσκεται στο βουνό της Αγίας Μαρίνας είναι μια καλή επιλογή.

Επίσης, ο μικρός ναός του Αγίου Θωμά, τη μνήμη του οποίου οι κάτοικοι γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα με πανηγύρι, βρίσκεται σε σε κοντινή απόσταση ανατολικά του χωριού.

Για τους φυσιολάτρεις, η σπηλιά με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που βρίσκεται στο βουνό της Αγίας Μαρίνας είναι μια καλή επιλογή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ