Τα τελευταία δεδομένα για μετακινήσεις το Πάσχα, σχολεία, εκκλησίες

Έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Τετάρτης για το άνοιγμα των σχολείων.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν υψηλά και η πανδημία γνωρίζει νέα έξαρση σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Λάρισα.

Ένα από τα ζητήματα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολίτες είναι αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Οι πασχαλινές διακοπές στο χωριό αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, η οποία ιδανικά θα ήθελε να επιτρέψει τις μετακινήσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει διάφορες βαλβίδες ασφαλείας.

Το σχέδιο για έξοδο στο χωριό το Πάσχα έχει ως εξής:
Μόνο μια μετακίνηση θα επιτραπεί, πχ. από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Όχι στάσεις – παρακάμψεις στο ενδιάμεσο, όχι εκδρομές σε όμορες περιοχές.
Η κυβέρνηση μελετά το πλάνο για να είναι το self test (το οποίο θα μπει στη φαρέτρα σύντομα) προαπαιτούμενο για τις μετακινήσεις το Πάσχα. Εξετάζεται επίσης ο τρόπος για να γίνονται οι έλεγχοι γι’ αυτό και να υπάρχει κάποιος τρόπος έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα του test και να το δείξουν σε κάποιον επιτόπιο έλεγχο.
Εξετάζονται οι μετακινήσεις μόνο σε περιοχές στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο. Πιθανώς, δηλαδή, να μην επιτραπεί η μετακίνηση από τις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί η μετακίνηση των πολίτων στην περιφέρεια θα αποφασιστεί λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Εφόσον πάντως επιτραπεί το Πάσχα εκτός των πόλεων και των τοίχων, αυτό θα είναι χωρίς ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και με την εστίαση κλειστή.


Πρόσω ολοταχώς για το άνοιγμα των Λυκείων
Όσον αφορά στα σχολεία, είναι διακαής πόθος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία αφού πρώτα κάνουν το δωρεάν self test, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την Τετάρτη, θα διεξαχθεί έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για αυτό ακριβώς το ζήτημα. Η αίσθηση από τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στα θρανία. 

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.

Για κάθε ενδεχόμενη άρση μέτρων, θα εξετάζονται τα δεδομένα και ο επιδημιολογικός δείκτης ανά περιοχή.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα
Από το πρωί ξεκίνησε η τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τους ιεράρχες να είναι έτοιμοι για «ιερό» πόλεμο αν χρειαστεί καθώς δεν πρόκειται να δεχτούν, όπως λένε, τα περσινά.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι δε θα αναχθεί κλειστές εκκλησίες φέτος το Πάσχα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους λοιμωξιολόγους.

Ωστόσο, εκφράζεται προβληματισμός για το τι θα συμβεί στα προαύλια των εκκλησιών, αν τελικά λειτουργήσουν κανονικά, με τους ιεράρχες να καθησυχάζουν και να εγγυόνται την ασφάλεια όλων.

Το πιθανότερο είναι να ζητήσουν να συνεχιστεί αυτό που ήδη ισχύει με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή:

Εννέα άτομα μέσα στις εκκλησίες σε περιοχές επιβαρυμένες
Κλειστές εκκλησίες σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
Σε όλους τους καθεδρικούς ναούς, ανεξάρτητα από τις περιοχές, οι πιστοί μπορούν να είναι ένας ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 ατόμων.

Διχασμένοι οι ειδικοί
Πάντως, για άλλη μια φορά οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και τις μετακινήσεις το Πάσχα, οπότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάρει πάλι πάνω της τις όποιες αποφάσεις.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι αναμένεται να φτάσουμε στους 1.200 διασωληνωμένους την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Γιώργος Παυλάκης και Ματίνα Παγώνη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα, φοβούμενοι για μια πραγματική… εβδομάδα των παθών με κορύφωση θανάτων από κοροναϊό.

Από την άλλη, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Μανώλης Δερμιτζάκης τάχθηκαν υπέρ του Πάσχα στο χωριό, με αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις, όπως αποκλειστικά η μετακίνηση μεταξύ νομών με ίδιο ιικό φορτίο.

Ο κ. Εξαδάκτυλος πάντως τάχθηκε κατά του ανοίγματος των δημοτικών και των γυμνασίων πριν από το Πάσχα, χαρακτηρίζοντάς το «τρομακτικά επικίνδυνο».

Πολύ μακριά το άνοιγμα της εστίασης
Μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσει η εστίαση αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ γνωστοποίησε ότι εντός του Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

Δείτε επίσης:

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των λυκείων

Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Κρήτη - Ανακοινώθηκαν 142 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Κρήτης

Κορωνοϊός: 4.309 νέα κρούσματα, 751 διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι

 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ