Θεμιστοκλέους: Ως τα τέλη Μαΐου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί

Θεμιστοκλέους: Ως τα τέλη Μαΐου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί

Τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις για τα εμβόλια στο σπίτι

Για το θέμα των εμβολιασμών μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι “μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί”. Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca.  Επίσης έκανε γνωστό ότι εντός της ημέρας συνεδριάζει η Eθνική Eπιτροπή Eμβολιασμών προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τα άτομα που έχουν νοσήσει.

Αναφερόμενος στο θέμα του λεγόμενου mix & match των εμβολίων επισήμανε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για να αποδειχτεί ότι είναι καλό να αναμίξεις δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων. “Για το λόγο αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με το ίδιο εμβόλιο και για τις δύο δόσεις” 

Για τους εμβολιασμούς πολιτών κατ’ οίκον σημείωσε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση στην οργάνωσή της ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή και εκπαιδευτικούς. 

Ξεκαθάρισε ότι « δεν είναι κάτι που θα εφαρμοστεί άμεσα, η συζήτηση αυτή θα τεθεί από το Σεπτέμβριο και θα εξεταστούν και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν». 

Σε ότι αφορά τα self test στα σχολεία, που από δύο την εβδομάδα, όπως ήταν η σύσταση της επιτροπής, έγιναν ένα ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες της επιτροπής για το δεύτερο self test. «‘Οπως και να έχει θα μπούμε σε μια περίοδο που θα είναι ευρεία η χρήση των self test όχι μόνο στα σχολεία, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ο πολίτης θα μπορεί να τα βρίσκει παντού και να τα αγοράζει εφόσον επιθυμεί» κατέληξε. 

 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ