Θεόδωρος Πάγκαλος: Ατάκες και αποφάσεις που έγραψαν Ιστορία - Δείτε βίντεο

Newsroom
Newsroom

Από το «μαζί τα φάγαμε», στη σημαία στα Ίμια, τον «κ. Τίποτα», το Δημόσιο και τους «κοπρίτες», τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο

Αναμφίβολα ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε μια απ' τις εκρηκτικές αλλά και συχνά αιρετικές πολιτικές φυσιογνωμίες του τόπου. Και με αφορμή τον θάνατό του, πολλοί χρήστες των social media θυμήθηκαν ατάκες του που έμελε να μείνουν στην ιστορία, ενώ ακόμα και σε συλλυπητήριες δηλώσεις μπορεί να ανιχνεύσει κανείς τη διάσταση απόψεων που είχε ακόμα με στενούς συνεργάτες του.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ατάκα που είχε πει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν το «μαζί τα φάγαμε», που είχε πει το 2010 για να δικαιολογήσει τα μνημόνια και να κάνει διάχυση ευθυνών για το πώς άδειασαν τα ταμεία της χώρας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010, όντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, είχε πει στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα τα εξής: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

Αλησμόνητη βέβαια είναι και η φράση «θα πείτε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας!» που του απέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, το 1996 για την υποστολή της σημαίας στα Ίμια. 

Χρόνια μετά ο βετεράνος πολιτικός έγραφε σε βιβλίο του ότι «οι πατριδοκάπηλοι πάσης φύσεως και διάφοροι άκαπνοι "ελληναράδες" έχουν θεωρήσει μεγίστη προδοσία την αφαίρεση της σημαίας του δημάρχου Καλύμνου από τη νησίδα Ίμια και τη μεταφορά της "εν τιμή" από το αποχωρούν απόσπασμα. Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο».

Και συνέχιζε με μια παραδοχή: «Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη».

Viral για την εποχή είχε γίνει και αθυρόστομη απάντηση που είχε δώσει σε δημοσιογράφο κατά την είσοδό του στη Βουλή. Στην ερώτηση «σας προβληματίζει η επιστολή Σημίτη;», αποκρίθηκε «δε γ@@@@ πρωί πρωί»

Στην ιστορία έμεινε και η εμφάνισή του σε εκπομπή με παρουσιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη, όπου καλεσμένος ήταν και ο ακροδεξιός Κωνσταντίνος Πλεύρης. Τότε ο Θ. Πάγκαλος είχε τονίσει ότι αρνείται να κάνει διάλογο με τον Πλεύρη. «Εάν κ. Πάγκαλε επικρατούσαν οι ιδέες μας, εσείς στη δημόσια ζωή δεν θα είχατε θέση» είπε ο Πλεύρης. «Θα ήμουν προ πολλού νεκρός, πιθανόν κάτι σαν σαπούνι, κάτι τέτοιο», καθώς «ένα σαπούνι δεν μπορεί να μιλάει με ένα πολιτικό αρχηγό» παρατήρησε δηκτικά τότε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον Πλεύρη ανερυθρίαστα σε μια εκπομπή - «πλυντήριο» της Χρυσής Αυγής, να λέει πως «πράγματι ο κ. Πάγκαλος για σαπούνι είναι άξιος» και «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».

Η εκπομπή έμεινε ιστορική για τον πρόωρο τερματισμό της, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από το πλατό υπό τα γιουχαΐσματα προσκεκλημένων χρυσαυγιτών.

Χαρακτηριστική έγινε και η αναφορά του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως «Κύριο τίποτα», στη μάχη που έδωσαν για τη δημαρχία της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1994. «Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτά που έλεγα προεκλογικά. Η πολιτική είναι άγριο σπορ. Δεν είναι μπάσκετ» είχε δηλώσει μετά.

Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος από κοινή τους εμφάνιση το 2000
Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος από κοινή τους εμφάνιση το 2000


Αίσθηση και πληθώρα σχολίων είχε προκαλέσει τα τελευταία χρόνια και για μια δήλωση που είχε κάνει για την οικονομική του κατάσταση. «Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα. Από τη μία κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ» έλεγε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», δηλώνοντας πως βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ γενικά ήταν γνωστό επί σειρά ετών απ' τις δηλώσεις πόθεν έσχες πως ήταν ένας απ' τους πολιτικούς με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στις επικές ατάκες που διατύπωσε κατά καιρούς ήταν και αυτή για τον Μανώλη Γλέζο τον Μάρτιο του 2010, όταν μετά από επεισόδια στο Σύνταγμα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου σχολίασε τότε πως «δεν ξέρω τι δουλειά είχε ο Μανώλης Γλέζος επιτιθέμενος εναντίον της φρουράς του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα προτιμούσα να είχε προστατεύσει τον εαυτό του και τη συμβολική αξία που έχει η προσωπικότητα του από τέτοιου είδους περιπέτειες. Ίσως δεν κάνει και τις καλύτερες παρέες».

Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν την ίδια χρονιά ούτε οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας πως «ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του Ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας».

Σηκώνοντας βαρύ φορτίο σε επίπεδο υπεράσπισης της κυβέρνησης Παπανδρέου μετά την υπαγωγή στο Δ.Ν.Τ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίσταζε να ασκήσει δριμεία κριτική και προς τους δημόσιους υπαλλήλους, λέγοντας πως «όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και πέρνεις πολλούς σταυρούς, ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή. Ξέρει ότι ποτέ δεν πρόκειται να απολυθεί».

Από τα δηλητηριώδη σχόλια του Θεόδωρου Πάγκαλου δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «άσχετο και ανίδεο», σχολιάζοντας πως «δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο να κάνω εγώ τη… γλάστρα του Τσίπρα!».

Εξίσου σοκαριστικός υπήρξε στα χρόνια της κρίσης και αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, αναφέροντας πως «εάν δεν έχουμε πάρει μέχρι τις 12 Ιουλίου τα χρήματα τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομερό σενάριο». «Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα κατακλυστούν από τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρηματά του. Ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τάνκς τις τράπεζες επειδή δέν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από το παράθυρο», πρόσθεσε.

Ο καυστικός του μάλιστα τρόπος δεν γνώριζε σύνορα, όταν μιλώντας στο Γαλλικό κανάλι France 5 είχε αναφέρει πως «οι Αγανακτισμένοι; Ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μαλάκες!», τη στιγμή που λόγω της ακίνητης περιουσίας του δήλωνε την ίδια περίοδο πως «για να μπορέσω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να αναγκαστώ να πουλήσω ακίνητα... εάν δεν βρεθεί αγοραστής δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει!».

Στη δική του μεγάλη, εθνικη εικόνα, «ναι, ήμασταν απατεώνες αλλά και ο λαός ήταν διεφθαρμένος, αντάλλασσε παροχές με ψήφους... Από τον τυροπιτά που δεν δίνει απόδειξη χρεοκόπησε η Ελλάδα», συμπέρανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από κι πολιτική διαδρομή δεκαετιών, προκαλώντας μεγάλα πάθη και σίγουρα την προσοχή όλων, σε κάθε επόμενη ατάκα του.

 

Η υπόθεση Οτσαλάν και το θρίλερ της απαγωγής του ηγέτη των Κούρδων του PKK

Το 1999 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Τότε ήταν που εκτυλίχθηκε το απίστευτο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον αρχηγό των Κούρδων του PKK.

Για την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις αρχές του 1999, μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφής η ανάμιξη που είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο Οτσαλάν κατέφυγε στην Ελλάδα, ενώ καταδιωκόταν από την Τουρκία. Ο κούρδος ηγέτης του PKK μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Θεόδωρου Πάγκαλου, στην πρεσβεία της χώρας μας στο Ναϊρόμπι της Κένυας, συνοδεία του αξιωματικού της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να εκδιώξει τον Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία.

Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον υπουργό Εξωτερικών, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Επίσης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτσαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές.

Εκείνες, όμως, παρέλαβαν τον Κούρδο ηγέτη από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μία επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) με τη συνδρομή της CIA.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτσαλάν στην Ολλανδία, αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση.

Από την κινηματογραφική σύλληψη Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ξέσπασε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από εκείνη τη μέρα που άφησε το στίγμα της στην πολιτική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα.

 

Δείτε επίσης:

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πηγή: efsyn.gr, newsit.gr, Πρώτο Θέμα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ