Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε τροχαία

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε τροχαία

Η νοοτροπία του Έλληνα οδηγού και η κακή οδική του συμπεριφορά αποτελούν τα κύρια αίτια

Τη θλιβερή πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης διατηρεί δυστυχώς η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι και η οποία αφορούσε θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τα τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές, η νοοτροπία του Έλληνα οδηγού και η κακή οδική του συμπεριφορά αποτελούν τα κύρια αίτια για τα οποία δυστυχώς ο δρόμος βάφεται με αίμα. Πάντως, η διευθύντρια του εργαστηρίου μελέτης συμπεριφορών υγείας και οδικής ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης Μαρία Παπαδακάκη σχολίασε ότι «πλέον γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της οδικής ασφάλειας μέσα στα σχολεία, την οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα».

Ο ΣΤ. ΠΟΛΕΝΤΑΣ

Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές ξεχώρισαν οι ομιλίες ανθρώπων που έχουν νιώσει τον πόνο που προκαλεί και τις συνέπειες που ακολουθούν στην οικογένεια μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο να αποδοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους ένας άτυπος φόρος τιμής, αλλά και να μπορέσουν ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι, που σε λίγα χρόνια θα βγουν στους δρόμους, να αντιληφθούν το μήνυμα της σωστής οδικής συμπεριφοράς.
«Προσπαθούμε με μπροστάρηδες τους νέους να αλλάξουμε την οδική συμπεριφορά και νοοτροπία των συμπολιτών μας», τόνεσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Πολέντας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Αγιος Χριστόφορος”. «Η συμμετοχή των νέων είναι συγκινητική, τα παιδιά έχουν πάρει τα μηνύματα και δημιουργούν πλέον δικά τους έργα. Εύχομαι να έχουν πάντοτε τη δύναμη να είναι μαζί μας και μέσα από τέτοιες δράσεις να καταφέρουν να αλλάξουν στη χώρα μας την επιθετική συμπεριφορά που υπάρχει στην οδήγηση», σημείωσε ο κ. Πολέντας.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

Από την πλευρά του, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος, Ανδρέας Δασκαλάκης, τόνισε πως  «πρωταρχικός μας σκοπός είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, αλλά και κάθε χρόνο, παρατηρείται μία μείωση των τροχαίων, κάνοντας από την πλευρά μας πολλές δράσεις, ανάμεσά τους και βιωματικές, πέραν του ότι οι αστυνομικοί της Κρήτης βρίσκονται στο δρόμο και προσπαθούν με τον τρόπο τους να δίνουν οδηγίες και κατευθύνσεις ούτως ώστε να έχουμε τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν από πλευράς Δήμου Πλατανιά ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μαλακωνάκης και Νίκος Δασκαλάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής.
«Επιβάλλεται η καλλιέργεια της οδικής συνείδησης να ξεκινά από μικρή ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά διαμορφώνουν τις ορθές νοοτροπίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπή τους ζωή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, τονίζοντας ότι «οι νέοι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν ότι από δικά τους λάθη ή ανεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο, ως πεζοί, οδηγοί ή επιβάτες, είναι δυνατόν να αφαιρέσουν τη ζωή άλλων ή να χάσουν τη δική τους».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των έργων και βράβευση των νικητών του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού πολυμέσων για την Οδική Ασφάλεια, ενώ παρουσιάστηκαν εικαστικές δημιουργίες από τους μαθητές του νηπιαγωγείου Κολυμπαρίου και έγινε προβολή βίντεο για τα τροχαία ατυχήματα.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τη διευθύντρια του εργαστηρίου μελέτης συμπεριφορών υγείας και οδικής ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης Μαρία Παπαδακάκη, τον υπαστυνόμο Α’, Ματθαίο Ιγγλεζάκη, την επιπυραγό της 1ης Π.Υ. Χανίων Μαρία Ευτυχιάκου και την επιμελήτρια Α’ του Ε.Κ.Α.Β. Χανίων (4ης Περιφέρειας – Τομέας Χανίων) Ασπασία Φραγγεδάκη.

Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις 

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου δράσεων που είναι αφιερωμένες στην Πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων του ΟΗΕ και οι οποίες υλοποιούνται από το Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Αγιος Χριστόφορος” με με την υποστήριξη και συνεργασία μιας σειράς φορέων, κορυφώνονται την Κυριακή στις Βουκολιές.
Στις 10 π.μ. θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλίες. Επιπλέον θα γίνει επίδειξη απεγκλωβισμού και πορεία μνήμης (αυτοκινήτων, μηχανών, ποδηλάτων).

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ