Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα - Τί στέλνουμε στην Ουκρανία

Newsroom
Newsroom

Η Ελλάδα θα δώσει τα BMP-1 και θα πάρει τα γερμανικά Marder - Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Σημαντική είδηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, μέσω της ταυτόχρονης αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, έβγαλαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Τι είπε ο Σολτς

Για συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την αντικατάσταση οπλισμού που η Ελλάδα σκοπεύει να παραχωρήσει στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο Γερμανός Καγκελάριος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αντικαταστήσει όπλα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία. Ειδικότερα δήλωσε η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία,

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Σολτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα – ή τι είδους όπλα θα παραδώσει η Αθήνα στο Κίεβο.

«Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε. Η Γερμανία έχει επικριθεί για την κωλυσιεργία της όσον αφορά τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό, ήρθε από από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Σολτς: Η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία - Θα αντικατασταθούν από γερμανικά

Ενημέρωση για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, ζητούν τα κόμματα

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ