Τσιόδρας:10 νέα κρούσματα - ένας ακόμη νεκρός

Σε εξέλιξη η τακτική ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού - Η αναφορά του Τσιόδρα στην οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό στην Κρήτη.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η τακτική ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτηρη Τσιόδρα για την εξάπλωση του covid-19.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα με το σύνολο να είναι 2.770. Συνολικά 24 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ενώ 90 έχουν εξέλθει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος με το σύνολο των νεκρών να είναι 156.

 

"Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ"

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε την θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου, ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται.

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» υπογράμμισε. 

«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, «δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».

 

 
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».

Ο καθηγητής Τσιόδρας εκτίμησε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό. Όπως είπε, για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων, σε χώρες που ο ιός είχε ελεγχθεί. «Αντέχουμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως χθες η Σουηδία;» διερωτήθηκε.

 

 

 

Τσιόδρας: Ξεκινάει οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό στην Κρήτη

Ο κ. Τσιόδρας έκανε κατά την τακτική ενημέρωση ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα σε σχέση με τον κορωνοϊό ,που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρόκειται για μια μελέτη, στόχος της οποίας είναι η χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ του πληθυσμού της Κρήτης, ο εντοπισμός δηλαδή του επιπέδου αντισωμάτων και ο καθορισμός του επιπέδου ανοσίας.  (Δείτε εδώ κι εδώ)


 


 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ