Τσίπρας: Πρόταση Εξεταστικής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία»
Ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Β. Λεβέντη στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" για την υγεία
Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, μετά την ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.
Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, «το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο».
Διευκρίνισε πως μιλάει για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το «μαύρο» χρήμα, όπως είπε, που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους και ρώτησε «γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια». Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Novartis, καθώς και σε υπερτιμολογήσεις.
«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να
τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».
«Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014.
«Είχαμε μόνο απολύσεις για 5 χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ακόμη, είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και πως προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις είναι μόνιμου προσωπικού.
«Φωνάζει ο κλέφτης...»
Μιλώντας για τα παραπάνω νούμερα ο Πρωθυπουργός σημείωσε για όσους λένε ότι «ο Τσίπρας έχει τινάξει το δημόσιο σύστημα υγείας στον αέρα» ότι «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Επίσης, παρατήρησε ότι «η υγεία έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης», καθώς υπέστη μια τρομακτική συρρίκνωση των υπηρεσιών της.
«Το διάστημα 2010 - 2014», πρόσθεσε, «ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη το 2009 ήταν στο 6,8%. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ»
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν τον παραξενεύει «το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας διαγκωνισμός για το ποιοι θα πάρουν τη δόξα των "μεταρρυθμίσεων" οι δανειστές ή οι υπουργοί».
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε, νωρίτερα, λόγο για ασαφείς αλλαγές στα θέματα Υγείας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων:
- Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
- Αν οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.
- Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.
- Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.
- Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
"Ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν με την οικονομία, ενόσω δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση, αλλά και στο θέμα της υγείας ο κόσμος είναι ανάστατος", δήλωσε, πριν από λίγο, ο κ. Λεβέντης.
«Έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε να βάλουν μέσον για να μπουν στην εντατική. Χρειάζεται μέσον εν έτει 2017 για να μπει κάποιος στην εντατική; Δεν υπάρχουν θέσεις ή κάποιοι τις αφήνουν επίτηδες κενές για να εξυπηρετούνται οι φίλοι;» είπε ο κ. Λεβέντης.
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο Παππά για την ευρυζωνικότητα
- Επίτιμος δημότης Αθηναίων ο Τζ. Πιτέλα
- Ψάχνουν αν έχουν στείλει κι άλλα «τρομο-δέματα» οι «Πυρήνες»