Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δεν στήριξε δυναμικά τις επιχειρήσεις

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δεν στήριξε δυναμικά τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την Οικονομία ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη»


Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη πρώτα απ' όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν στήριξε δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η επιλογή της μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας. Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:

«Πώς θα σταθεί ένα ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές; Πώς θα ανταγωνιστεί ένα προϊόν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, του οποίου η παραγωγή έχει επιδοτηθεί; Όταν η επιχείρηση που το παράγει δεν έχει λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες σήμερα ενέσεις ρευστότητας;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως απαιτείται μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης και συνέχισε: «Ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια, έκανε ο ελληνικός λαός και πέτυχε να ανασχέσει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει έτοιμο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάκαμψη και υποστήριξε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας. Την αξιοποίησε; Ή την πέταξε στα σκουπίδια».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ