Τζανάκης για Όμικρον: Εκατόμβη νεκρών εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Τζανάκης για Όμικρον: Εκατόμβη νεκρών εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής εάν επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν. 

Υπέρ της υποχρεωτικότητας όχι μόνο στους άνω τον 60 αλλά και από 18 ετών και άνω τάσσεται ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας σε συνέντευξή του ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο», ενώ ανέφερε και τρία σενάρια σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ., ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα με την μετάλλαξη Όμικρον και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση, εξηγώντας παράλληλα ότι εάν επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν. 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι  εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί». 

 

Ταυτόχρονα, ανέφερε τρία διαφορετικά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Το πρώτο σενάριο με μακρές πιθανότητες επαλήθευσης είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. 

«Ξεκινάμε τον ‘’αγώνα’’ από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο κ. Τζανάκης αν επικρατήσει αυτό. 

Ένα δεύτερο σενάριο είναι μια ήπια νόσος σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους. 

Ωστόσο, το τρίτο σενάριο βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα των δύο, όπου η Όμικρον θα προκαλούσε ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ