Yδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση ερευνών ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης - Καθαρή εικόνα έως το 2023

Task force για την παρακολούθηση των εξορύξεων, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος

«Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, η χώρα μας ενδέχεται να έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ως το 2023 αν έχει αποθέματα αερίου τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.  «Έχουμε ενδείξεις για πιθανά αποθέματα αερίου που μας καθιστούν αισιόδοξους», υπογράμμισε. Ο κ .Μητσοτάκης προανήγγειλε την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας. Πρόκειται για έρευνες σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.



Οι περιοχές όπου επιταχύνονται οι έρευνες

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων, προκύπτει από την σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean - ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, 'Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος,τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ