Υπ. Εργασίας: Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις

Οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

Το πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για παροχή χρηματοδότησης - με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης - σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και μικρών παιδιών στις εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο κεφάλαιο με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minlab/?p=5611), η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου.

Φορέας υλοποίησης της δράσης θα είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αντικείμενο είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων συνολικά για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης μικρών παιδιών (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους, καθώς και για τη στελέχωση του χώρου με έως δύο βρεφονηπιοκόμους/βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι γονείς βρεφών ή νηπίων που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Σκοπός του χώρου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, απασχόληση των βρεφών και μικρών παιδιών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα.

Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες, μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Η ΓΓΔΟΠΙΦ εκδίδει δημόσια πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και εργοδότες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Στόχος της δράσης είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και μικρών παιδιών και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς - και ιδίως για τις γυναίκες - εργασιακών χώρων. «Με δεδομένο ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος αδράνειας από το 20% των αδρανών γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-49 ετών, η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών» επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του. Την ίδια στόχευση έχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», η πιλοτική λειτουργία του οποίου ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

«- Επιλύονται θέματα για τη διασφάλιση της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παιδιών ΑμεΑ που έχουν ενταχθεί στη δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2021-2022" και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), καθώς και για την προστασία των θέσεων εργαζομένων που απασχολούνται στις δομές αυτές.

- Διευκολύνεται η αποτελεσματική λειτουργία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με στόχο να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση κατά την ανάληψη αρμοδιοτήτων από τα μόνιμα όργανα διοίκησης του Ταμείου. Για τον λόγο αυτό, ενισχύεται η Επιτροπή με τα απαραίτητα οργανωτικά εργαλεία και τεχνογνωσία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής να παρέχει εξουσιοδότηση υπογραφής σε όργανα της Μονάδας Υποστήριξης αυτής. Προβλέπεται επιπλέον ότι, για όσο διάστημα το ΤΕΚΑ διοικείται από την Επιτροπή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επικουρούν το Ταμείο.

- Ενδυναμώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με την ενίσχυση των διατάξεων για την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και για την προληπτική εποπτεία της σε αυτά.

- Δίνεται η δυνατότητα στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να προχωρήσει σε ψηφιακή απονομή και των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, προχωρώντας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων μηχανογραφικών εφαρμογών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ