Υπό κατάληψη το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Newsroom

Ακυρώθηκε η παράσταση του Γ. Καπουτζίδη

Κατάληψη έγινε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Μετά την χθεσινή κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη και οι καλλιτέχνες δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν δικαιωθούν.

Διαβάστε το κείμενο του συντονιστικού της κατάληψης της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ.

“Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός και εκτος των κατειλημμένων χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτέχνων και νομικων συμβούλων που στηρίζουν εμπρακτα τον αγώνα μας.

Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικα και επαγγελματικα δικαιώματα των καλλιτεχνων είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.

Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιει το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ