Υποχρεωτική βάσει νόμου η αργία του Δεκαπενταύγουστου

Εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν Κυριακές, καθώς φέτος «πέφτει» Κυριακή

Στις ημέρες που έχουν με νόμο κηρυχθεί ως υποχρεωτική αργία, και κατά συνέπεια απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, ανήκει η 15η Αυγούστου. Εξαιρούνται βέβαια οι επιχειρήσεις που εκ του νόμου επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Φέτος, άλλωστε, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, με αποτέλεσμα, όπως ενημερώνει η ΓΣΕΕ, να ισχύουν τα εξής:

 1. Δεν γεννάται θέμα μετάθεσης της εορτής σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μετάθεσης των αργιών όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του ν. 1400/83).
 2. Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:
  α) Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
  β) Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.
 3. Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:
  α) Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  β) Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 • Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά τη 15η Αυγούστου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κ.λπ.
 • Tο ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως την ημέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα λάβουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.
 • Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ