Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιους άλλους εξετάζεται, ποιοι εξαιρούνται - Τα κριτήρια

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιους άλλους εξετάζεται, ποιοι εξαιρούνται - Τα κριτήρια

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας

Εκπνέει το βράδυ της Κυριακής η προθεσμία για τους πολίτες άνω των 60 ετών να κλείσουν ραντεβού, στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της Covid-19, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβληθούν πέραν της διορίας αυτής. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κι ένα πλαίσιο εξαίρεσης πολιτών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά υπό αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις.

 

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Συγκεκριµένα, εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να
λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

 

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

 

Πλεύρης: Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - Πότε θα αρθούν τα μέτρα

Δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, ερωτώμενος για το τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα και εάν θα χαλαρώσουν την επόμενη εβδομάδα, απάντησε: «Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».

Εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως στην κοινότητα τα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής ανέρχονται σε 90% αν και όπως είπε στις νοσηλείες είναι μισό – μισό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ακόμη, σημείωσε πως η Όμικρον, είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».

Τόνισε εξάλλου πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Κανονικά θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τον υποχρεωτικό εμβολισμό για τους άνω των 60 ετών που ξεκινά από τις 17 Ιανουαρίου διαμηνύοντας πως τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν κανονικά.

Επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας».

Διευκρίνισε δε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες δεν θα έχει πρόστιμο.

Οι εξαιρέσεις

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα.

«Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό». «Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ