Ζητούν απαλλαγή ατόμων με αναπηρία από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας

Ζητούν απαλλαγή ατόμων με αναπηρία από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας

Τι αναφέρει στην επιστολή του προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες

Την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες αναφερόμενος στον νόμο 4758/2020 (άρθρου 72).

Σε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρουν ότι τίθενται καίρια ζητήματα «όσον αφορά την αντιμετώπιση της εξαιρετικά ευαίσθητης ομάδας των καρδιοπαθών όλων των υποκατηγοριών (με μία εξαίρεση), σοβαρά ηθικής φύσεως ζητήματα, ανθρωπιστικής και προφανέστατα και συνταγματικής».

Όπως και αμέσως μετά την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου είχαν επισημάνει, χωρίς να εισακουστούν, διαμαρτύρονται για «μία κατάφωρη αδικία» τονίζοντας τα εξής:

«Με δεδομένο ότι καθημερινά πλέον καθιστάμεθα αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών συμπασχόντων μας, οι οποίοι ανήκουν αναμφίβολα σε μία εξαιρετικά ευπαθή κοινωνική ομάδα για λόγους αυτονόητους, κρίνουμε επιβεβλημένο να επανέλθουμε και να ζητήσουμε άμεσα τις εξής καίριες για κάποιους και ουσιώδεις αλλαγές: 

  • Α. Στην υποπερίπτωση «δ.  πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου» να προστεθεί η φράση «ή καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου». Εκφράσαμε και τότε την απορία μας για την απουσία σχετικής πρόβλεψης, εγκαίρως και επισήμως. Θεωρούμε ως την  ελάχιστη δυνατή υποχρέωση της Πολιτείας να προβεί στην αποκατάσταση μίας εξόφθαλμης αδικίας και να συμπεριλάβει τους συγκεκριμένους συμπάσχοντές μας με το αυτό ακριβώς σκεπτικό το οποίο υποκρύπτει η συμπερίληψη – και ορθώς- των λοιπών ευπαθών ομάδων. Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τη λογική αυτού του αποκλεισμού, ο οποίος εκτός από μη ρεαλιστικός, είναι κατ’ ουσίαν παράνομος και παράτυπος, αντιεπιστημονικός παντελώς αλλά και υποτιμητικός για εμάς, στο βαθμό κατά τον οποίο δεν αιτιολογείται ως θα οφείλετο εκ μέρους σας. Η χρήση στην πράξη δύο μέτρων και δύο σταθμών και η διαφορετική αντιμετώπιση παρεμφερών ιατρικά, πρακτικά και κοινωνικά  περιπτώσεων μάς προκαλεί έκπληξη και απορία. 
  • Β.    Στην υποπερίπτωση «ε. πάσχουν από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) ή κυστική ίνωση ή ομόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», ζητούμε με το αυτό και πάλι σκεπτικό και με βάση την τεκμηρίωση την οποία ήδη σας εκθέσαμε την προσθήκη αμέσως μετά τον όρο «υπερχοληστερολαιμία» της φράσης «πάσχοντες από την όποια μορφή συγγενούς ή επίκτητης καρδιοπάθειας ή μυοκαρδιοπάθειας με αρμοδίως βεβαιούμενο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%». 

Τέλος, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως «οι προαναφερόμενες παραλείψεις προφανώς αποτελούν προϊόν αμέλειας ή άγνοιας υπηρεσιακών παραγόντων ή ίσως και παρωχημένων αντιλήψεων αναφορικά με την αναπηρία/χρόνια πάθηση. Εντούτοις, ο χώρος μας είναι πλέον οργανωμένος, αποκτά σταδιακά συνείδηση των δικαιωμάτων του, διεκδικεί και επιτυγχάνει. Από κάθε άποψη –και να είστε βέβαιος- δεν θα υπάρξει επί τούτου αντεπιχείρημα, τα αιτήματά μας είναι πλήρως τεκμηριωμένα, απολύτως δίκαια και αποδεκτά καθολικά».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ