Ζωή Ράπτη: Προχωρούν οι διαδικασίες για τα self test

Εκτίμησε ότι μέσα στον Απρίλιο με την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού θα διατίθενται στα Φαρμακεία

Φιλοδοξούμε με τα self test να έχουμε ένα αποτέλεσμα στη μέτρηση των νέων κρουσμάτων, για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”  η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και εκτίμησε ότι μέσα στον Απρίλιο με την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού θα διατίθενται στα Φαρμακεία, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθειά τους. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, κυρίως των εφήβων, στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εμβολιασμών με την μείωση των νοσηλειών στους ηλικιωμένους, αλλά και για τις προσδοκίες για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, εφόσον συνεχιστεί η σταθεροποίηση στις νοσηλείες και το αποφασίσουν οι επιδημιολόγοι.

“Τα self test, θα τα προμηθεύονται δωρεάν οι γονείς για τα παιδιά τους και κάθε πολίτης, παίρνοντας ο καθένας με το ΑΜΚΑ του ένα τεστ την εβδομάδα. Είναι ένα ακόμη εργαλείο να αναχαιτίσουμε την πανδημία, οικιακή θα είναι η χρήση του, για να γνωρίζουμε εάν έχουμε προσβληθεί από τον ιό και μετά να κάνουμε τον επανέλεγχο. Είναι σημαντικό για να ελεγθεί με αυτό τον τρόπο και η διασπορά από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της covid-19. Πολλά παιδιά μπορεί να νοσούν αλλά να μην έχουν συμπτώματα” επισήμανε η κα Ράπτη.

“Το σημαντικό είναι ότι θα είναι δωρεάν και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε” τόνισε. Όσον αφορά στη διάθεσή τους στην αγορά, που συνδέεται και με το άνοιγμα των Γυμνασίων- Λυκείων η κα Ράπτη εκτίμησε πως μέσα στον Απρίλιο θα μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από το Φαρμακείο τα self test. “Ο διαγωνισμός είναι για προσυμβατικό έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο. Από τις 31 εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτό τον διαγωνισμό με προσφορές, έχουν επιλεγεί πέντε στον προσυμβατικό έλεγχο και τώρα εξετάζεται ώστε να δούμε τις παραδόσεις που μπορούν να κάνουν το επόμενο διάστημα, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός”.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στην πανδημία, η Ζωή Ράπτη επισήμανε ότι “Έχουμε προσλάβει αυτό το χρόνο πάνω από 10.000 υγειονομικούς και πάνω από 1.700 μόνιμους γιατρούς”.

Για την συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών  επισήμανε ότι “Πάνω από 400 απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ έχει προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας”.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία ανέφερε ότι “Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση στις νοσηλείες και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί. Η επιτροπή, πάνω σε αυτό, θα συνεδριάσει προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με το μερικό άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια, αφού δούμε πως πηγαίνει να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία.

Μόνο τον τελευταίο μήνα οι ΜΕΘ που διαθέτει το σύστημα αυξήθηκαν σε ποσοστό 67% και οι απλές κλίνες σε ποσοστό πάνω από 85%. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται καθημερινά το ΕΣΥ, λίγοι είναι εκείνοι που περιμένουν να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Αντιμετωπίζεται σε ένα με δύο 24ωρα”.

Επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία

“Έχει διαπιστωθεί αύξηση του άγχους, κυρίως στους εφήβους. Εκεί καταγράφονται ποσοστά αύξησης του άγχους σε ποσοστό 20% που είναι πολύ μεγάλο. Όσοι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει και η γραμμή 10306, που υποστηρίζει τους συμπολίτες μας όλο το 24ωρο δωρεάν” επισήμανε η Ζωή Ράπτη.

Τι θα γίνει το Πάσχα 

“Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε Πάσχα στη γειτονιά μας, αλλά ας κάνουμε λίγο υπομονή, είμαστε κοντά στο τέλος. Το τι θα γίνει θα το κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πολύ σημαντικός είναι ο εμβολιασμός. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη μείωση των νοσηλειών στους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί. Έχουν χορηγηθεί ήδη πάνω από 1.700.000 δόσεις εμβολίου” είπε η Ζωή Ράπτη.

Όπως διευκρίνισε, “δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, καθώς τα 1.900.000 ραντεβού που είναι σε εξέλιξη δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμβολιαστούν”.

 

 

Δείτε επίσης:

Αρ. Σκουντάκης στο Livetalks: "Κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φιάσκο με τα self tests"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ