Αρ. Σκουντάκης στο Livetalks: "Κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φιάσκο με τα self tests"

Αρ. Σκουντάκης στο Livetalks: "Κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φιάσκο με τα self tests"

"Θολό" χαρακτήρισε το τοπίο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Εξαπίνης... πιάστηκαν οι φαρμακοποιοί ανά τη χώρα, με την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων για τα self tests.  Ο ρόλος βεβαίως των φαρμακείων στην φιλόδοξη και μεγαλεπήβολη διαδικασία παραμένει ... θολός. Γι αυτό και "θα πάμε σε φιάσκο αν δεν ξεκαθαρίσουν άμεσα όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει" είπε στο Livetalks ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης

Οι κατά τόπους Σύλλογοι, ζητούν το αυτονόητο: να μάθουν πώς θα κινηθούν, για να μην μπερδευτούν οι ίδιοι και οι πολίτες. Εν ολίγοις, χωρίς την γνωστοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών για τη διανομή και τη διενέργεια των ατομικών τεστ, όλες οι συζητήσεις που γίνονται και θα γίνονται είναι καθαρά φιλολογικού... ενδιαφέροντος.

"Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς και το αρμόδιο όργανό μας. Μας δημιούργησε έκπληξη, βρεθήκαμε απροετοίμαστοι για το πώς θα το διαχειριστούμε όλο αυτό και τον ρόλο μας.Για το πώς θα πάρουμε τα τεστ και πώς θα τα μοιράσουμε" είπε ο κ. Σκουντάκης, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας.... την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

"Δεν γίνεται αυτά τα τεστ να πραγματοποιούνται στα φαρμακεία" εξήγησε ο κ. Σκουντάκης, επισημαίνοντας τον ορατό κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού. Οι φαρμακοποιοί σαφώς κι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην διανομή των τεστ, επ' ουδενί όμως δεν θέλουν οι δειγματοληψίες να γίνονται στους χώρους τους.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνει τους κινδύνους διάδοσης του ιού, εξήγησε ο κ. Σκουντάκης. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περιμένουν απαντήσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για το "πώς θα διαχειριζόμαστε αποτελέσματα", "πού και πώς θα καταγράφονται", "πώς θα αξιοποιούνται αυτά τα στοιχεία".

skountakis

Μένει να ξεκαθαριστούν, λοιπόν, σε απόλυτο βαθμό αυτά τα θέματα. "Τα self test δεν έχουν τεράστια και υψηλή ακρίβεια" σχολίασε επίσης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, σημειώνοντας πως "τα αποτελέσματά τους δείχνουν ένα στατιστικό εύρος το οποίο ανταποκρίνεται σε μία πραγματικότητα και βοηθάει στην διαχείριση της πανδημίας".

Θα υπάρξουν φυσικά θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη "δεν επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό". Οι δειγματοληψίες θα βοηθούν στην δημιουργία των κατάλληλων πολιτικών για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας. "Από την Πολιτεία εξαρτάται πώς θα διαχειριστεί την ψευδή καταγραφή -  το να δηλώνει κάποιος κάτι ψευδώς" πρόσθεσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, λέγοντας πως η όλη αυτή κατάσταση θα καθορίζει την άρση ή των επιβολή νέων μέτρων, μια διαδικασία που πρέπει να οργανωθεί σωστά εκ μέρους της Πολιτείας.

 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 

Δείτε επίσης:

Self test: Τριάντα εταιρείες κατέθεσαν προσφορές – Πότε θα κυκλοφορήσουν για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ