Aντιικό χάπι «μειώνει 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου»: Ειδικοί απαντούν

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι το Μolnupiravir (μολνουπιραβίρη) κατά του κορωνοϊού περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%

Το Μolnupiravir (μολνουπιραβίρη) κατά του κορωνοϊού περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%, σύμφωνα με την εταιρεία Merck.

Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών για την αποτελεσματικότητα ή μη ενός φαρμάκου ενάντια στην πανδημία ποικίλουν.

Το συγκριμένο αντιικό φάρμακο αναστέλλει την αντιγραφή του RNA του νέου κορωνοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η λειτουργία του φαρμάκου είναι να εισβάλλει στο νέο RNA, που δημιουργεί ο κορωνοϊός κατά την αναπαραγωγή του, προσβάλλοντας τον άνθρωπος και να δίνει εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στον θάνατο και καθαρίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μολνούπιραβιρη δείχνει πολλά υποσχόμενα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ενώ το φάρμακο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων, που ανακοινώνονται από εταιρείες με πρόσφατο αυτό της Merck.

Τόνισε ότι «Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών.

»Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος: «Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, Νικόλας Καρτσώνης επισήμανε ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια.

«Κι αυτό διότι τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν στους τρόπους αναπαραγωγής του κορωνοϊού και όχι στην πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια», προσθέτει σχετικά.

«Κάποιοι παραμυθιάζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για την Covid-19» έγραψε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση του στο Facebook, προ ημερών.

«Όσοι “παραμυθιάζουν” τους πολίτες ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για τη νόσο Covid-19, υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ