Δορυφόρος 2,3 τόνων θα πέσει σήμερα στη Γη αλλά κανείς δεν ξέρει που

Newsroom
Newsroom

Ο δορυφόρος αναμένεται να διασπαστεί και η πλειονότητα των θραυσμάτων θα καεί στην ατμόσφαιρα

Ένας δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) αναμένεται να επανέλθει στη Γη και να καεί σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρά της σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Το Γραφείο Διαστημικών Απορριμμάτων της υπηρεσίας, μαζί με ένα διεθνές δίκτυο επιτήρησης, παρακολουθεί την πορεία του δορυφόρου ERS-2, ο οποίος προβλέπεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, να επανεισέλθει στον πλανήτη μας στις 22:53 το βράδυ ώρα Ελλάδος με ένα παράθυρο αβεβαβαιότητας +/- 7,5 ωρών. Η ESA παρέχει live ενημερώσεις στον ιστότοπό της.

«Καθώς η επανείσοδος του διαστημικού σκάφους είναι ″φυσική″, χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ελιγμούς, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πού και πότε θα ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα και θα αρχίσει να καίγεται», σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας υπηρεσίας.


 

Ο ακριβής χρόνος της επανεισόδου του δορυφόρου στη Γη παραμένει ασαφής λόγω της μη προβλεψιμότητας της ηλιακής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αλλάξει την πυκνότητα της ατμόσφαιρας και τον τρόπο με τον οποίο η αυτή έλκει τον δορυφόρο.

Ο δορυφόρος ERS-2 έχει εκτιμώμενη μάζα 5.057 λίβρες (2.294 κιλά) μετά την εξάντληση των καυσίμων του, καθιστώντας τον παρόμοιο σε μέγεθος με άλλα διαστημικά σκουπίδια που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης σχεδόν κάθε εβδομάδα.


 

Περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο δορυφόρος αναμένεται να διασπαστεί και η πλειονότητα των θραυσμάτων θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ο οργανισμός είπε ότι ορισμένα θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά δεν θα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες και πιθανότατα θα πέσουν στον ωκεανό.

Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης ERS-2 εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Απριλίου 1995 και ήταν ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος του είδους του εκείνη την εποχή, που αναπτύχθηκε και εκτοξεύτηκε από την Ευρώπη.

Μαζί με το δίδυμο του, ERS-1, ο δορυφόρος συνέλεξε πολύτιμα δεδομένα για τους πολικούς πάγους, τους ωκεανούς και τις επιφάνειες της γης και παρατήρησε καταστροφές, όπως πλημμύρες και σεισμούς, σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το ERS-2 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Το 2011, ο οργανισμός αποφάσισε να τερματίσει τις λειτουργίες του και να τον απομακρύνει από την τροχιά, αντί να προσθέτει στον στροβιλισμό των διαστημικών σκουπιδιών που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ