Εγκυμοσύνη: Έρευνα επιβεβαιώνει ότι η εξέταση για διαβήτη πρέπει να γίνεται πάρα πολύ νωρίς

Newsroom
Newsroom

Ο διαβήτης κύησης συμβαίνει σε 10% των περιπτώσεων και επηρεάζει τόσο τη μητέρα, όσο και το έμβρυο.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια επικίνδυνη διαταραχή του μεταβολισμού μιας γυναίκας, που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει το ότι η εξέταση για αυξημένο ποσοστό σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται πάρα πολύ νωρίς σε μια κύηση και όχι ανάμεσα στην 24 και 28η εβδομάδα, όπως συμβαίνει ως τώρα.

Τα αίτια του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη εντοπίζονται στη λειτουργία του πλακούντα και συγκεκριμένα στην έκκριση μιας ορμόνης που παρεμποδίζει την καλή λειτουργία της ινσουλίνης στο σώμα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης της εγκύου να παραμένουν αυξημένα. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η εξέταση ανοχής στη γλυκόζη πραγματοποιείται μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ωστόσο 28 ακαδημαϊκοί από 13 χώρες ζητούν αυτό να αλλάξει άμεσα και η εξέταση να πραγματοποιείται πριν από τις πρώτες 14 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις του έγκριτου περιοδικού Lancet, η προσεκτική μελέτη των δεδομένων που υπάρχουν από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα πάνω στο θέμα, κατέδειξε ότι πολλές γυναίκες είχαν αυξημένη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα ήδη από τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό του 10% των γυναικών που εμφανίζουν διαβήτη κύησης μάλλον δεν είναι ακριβές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές και άλλα προβλήματα στην κύησή τους, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η εξέταση ανοχής γλυκόζης γινόταν νωρίτερα.

Ο καθηγητής David Simmons του Western Sydney University, που είναι επικεφαλής της έρευνας, τόνισε τη σημασία αυτής της αλλαγής στις εξετάσεις εγκυμοσύνης, ώστε η πρόληψη να βοηθά τις επίτοκους και τα έμβρυα, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν, εξαιτίας του διαβήτη, από μακροσωμία μέχρι περιγεννητική ασφυξία. Την ίδια άποψη συμμερίζεται, σύμφωνα με τον The Guardian, και η Δρ. Lucy Chambers, επικεφαλής των ερευνών στον οργανισμό Diabetes UK, που ασχολείται με αυτή την πολύ σοβαρή ασθένεια στο σύνολο του πληθυσμού.

 

Πηγή: marieclaire.gr

 

 

Φωτογραφία από Tulia Colombia Torres Hurtado από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ