Είναι τα όνειρα συνέχεια της πραγματικότητας; - Τι δείχνει νέα έρευνα

Τι είναι τελικά τα όνειρα; Διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο; Ποια η ερμηνεία τους;

Τα όνειρα παρέμεναν πάντα για τον άνθρωπο ένα μυστήριο. Μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι τα όνειρα βασίζονται σε καταστάσεις και βιώματα από την πραγματική μας ζωή.


Στον αρχαίο κόσμο τα όνειρα μεταφράζονταν ως υπερφυσικές ή πνευματικές εμπειρίες. Σήμερα τα αναλύουμε βάσει της ζωής μας, ψάχνοντας πολλές φορές για κρυφά μηνύματα και συνδέσεις του περιεχομένου τους με τις εμπειρίες μας από την καθημερινότητά μας.

Ψυχολογικές θεωρίες περί ονείρων ξεκίνησαν από τον Σίγκμουντ Φρόυντ και άλλους επιστήμονες του 20ου αιώνα που μελετούσαν τον ύπνο, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κρυμμένο νόημα των ονείρων μπορεί να ξεκλειδωθεί εξετάζοντας το περιεχόμενο των εμπειριών ενός ανθρώπου στον πραγματικό κόσμο. 

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα, το Hall and Van de Castle, κωδικοποιεί τα όνειρα βάσει των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε αυτά, τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και των επιπτώσεων αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Η νέα αυτή έρευνα από το Roma Tre Πανεπιστήμιο της Ιταλίας προσφέρει ένα νέο τρόπο αυτοματοποίησης της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας 24.000 όνειρα από μία τεράστια δημόσια βάση δεδομένων, την DreamBank. Μάλιστα, παραθέτει ισχυρές ενδείξεις πως τα όνειρα είναι μία συνέχεια των συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή μας ζωή.

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πραγματικά ενδιαφέροντα. 

Περίπου το 80% των ονείρων μας το βλέπουμε από προοπτική πρώτου προσώπου και τείνουν να εμπεριέχουν κανονικές καταστάσεις που ζούμε και στην πραγματική μας ζωή. 

Διαφέρουν τα όνειρα αντρών και γυναικών;

Τα όνειρα των γυναικών χαρακτηρίζονται περισσότερο από αισθήματα παρά δραστηριότητες και συνήθως περιλαμβάνουν μικρά επίπεδα επιθετικότητας. Οι άντρες έχουν πιο επιθετικά όνειρα πιθανώς ως αποτέλεσμα καταπίεσης των συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή.

Τα όνειρα των ανηλίκων τείνουν να έχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε νέες κοινωνικές εμπειρίες. 

Οι βετεράνοι πολέμου έχουν αρνητικά συναισθήματα και επιθετικότητα, εκφράζοντας την ενοχή και τη βία των πραγματικών εμπειριών τους. 

Όνειρα που καταγράφηκαν σε εποχές αυξημένης κοινωνικής αναταραχής τείνουν να είναι πιο επιθετικά, για παράδειγμα μετά τις επιθέσεις τη 11ης Σεπτεμβρίου, περισσότεροι Αμερικανοί είχαν όνειρα σχετικά με εκρήξεις, φωτιά και θάνατο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως χάρη στη νέα αυτή προσέγγιση, στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να ποσοτικοποιήσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά των ονείρων μας, βοηθώντας τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την ψυχική τους υγεία, ενώ τα εργαλεία αυτά θα μπορούν να βρίσκονται ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ