Το εντυπωσιακό timelapse της NASA

Το εντυπωσιακό timelapse της NASA

10 χρόνια ηλιακής δραστηριότητας σε μία ώρα

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο του ήλιου, το οποίο συμπυκνώνει ολόκληρο τον κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας σε μία ώρα οπτικοακουστικού υλικού, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες του άστρου που λαμβάνονταν κάθε μία ώρα για περισσότερο από μία δεκαετία.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA έχει συγκεντρώσει 425 εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που απεικονίζουν τον ήλιο, από την εκτόξευσή του τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, οι οποίες έχουν συρραφεί για να δημιουργηθεί το βίντεο.

Τα 20 εκατομμύρια gigabytes φωτογραφικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν εντός της δεκαετίας, συνέβαλλαν σε «αμέτρητες νέες ανακαλύψεις για τις λειτουργίες» του ήλιου, σύμφωνα με τη NASA και τώρα συγκεντρώθηκαν σε ένα βίντεο διάρκειας 61 λεπτών, το οποίο απαθανατίζει συμβάντα όπως η διέλευση πλανητών και εκρήξεις.

Το φιλμ δείχνει τις σημαντικές αλλαγές που υφίσταται ο ήλιος στη διάρκεια ενός κύκλου δραστηριότητας, μια περίοδο περίπου 11 ετών και κατά την οποία ο βόρειος και νότιος πόλος του άστρου αντιστρέφονται, και εμφανίζονται ηλιακές κηλίδες, ως αποτέλεσμα των αερίων που αλλάζουν τα μαγνητικά πεδία του άστρου.

Κάθε δευτερόλεπτο από το βίντεο των 61 λεπτών περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα, με το πρώτο καρέ να απεικονίζει τον ήλιο στις 2 Ιουνίου 2010 και το τελευταίο να έχει τραβηχτεί την 1η Ιουνίου 2020.

Μέσα από αυτό που η NASA αποκαλεί «τριάδα εργαλείων», το SDO τραβούσε μια φωτογραφία κάθε 0,75 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένου του οργάνου Atmospheric Imaging Assembly (AIA) που τραβούσε εικόνες «κάθε 12 δευτερόλεπτα σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος φωτός».

Ωστόσο στο βίντεο δεν χρησιμοποιήθηκαν όλες οι εικόνες του SDO. Μόνο εικόνες που τραβήχτηκαν σε μήκος κύματος 17,1 νανομέτρων χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο με το εξαιρετικά υπέρυθρο μήκος κύματος των εικόνων να καθιστά το χρυσοκίτρινο, εξωτερικό ατμοσφαιρικό στρώμα – την κορώνα – του άστρου ορατό.

Η NASA ανέθεσε στον Γερμανό μουσικό Lars Leonhard να συνθέσει το Solar Observe για να συνοδεύσει το βίντεο.

Σε ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε μαζί με το βίντεο, η NASA εξήγησε γιατί υπήρχαν μερικά κενά καρέ στο βίντεο, αλλά και σπάνιες αλλαγές εστίασης μακριά από τον ήλιο.

«Αν και το SDO κοίταζε ασταμάτητα τον ήλιο, υπήρξαν ορισμένες στιγμές που τον έχασε», σημείωσε ο οργανισμός. «Τα σκοτεινά καρέ του βίντεο έχουν προκληθεί από εκλείψεις που προκάλεσε η διέλευση της γης ή της σελήνης, καθώς περνούσαν μεταξύ του διαστημόπλοιου και του ήλιου».

Η NASA εξήγησε επίσης ότι ένα «μεγαλύτερο blackout» που σημειώνεται στο υλικό του 2016, ήταν αποτέλεσμα ενός προσωρινού τεχνικού προβλήματος στο όργανο AIA που χρειάστηκε μια εβδομάδα για να επισκευαστεί.

«Οι εικόνες στις οποίες ο ήλιος είναι εκτός του κέντρου του κάδρου καταγράφηκαν όταν το SDO ρύθμιζε τα όργανά του».

Η αποστολή SDO αναμένεται να συνεχίσει να παρατηρεί τον ήλιο μέχρι το 2030.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ