Η Intel δημιουργεί τσιπάκι που μπορεί να καταλάβει οσμές

Η Intel δημιουργεί τσιπάκι που μπορεί να καταλάβει οσμές

Λειτουργεί μέσω της μίμησης της εγκεφαλικής λειτουργίας


Τσιπάκι, το οποίοι μπορεί να εντοπίσει οσμές όπως ο άνθρωπος, αναπτύσσει η InteL.

Ο αλγόριθμος που έχει δημιουργήσει μιμείται την ανθρώπινη όσφρηση και μπορεί να αναγνωρίσει και να κατηγοριοποιήσει διάφορες μυρωδιές.

Προς το παρόν περιορίζεται σε ορισμένους τύπους επικίνδυνων χημικών, αλλά σε βάθος χρόνου θα μπορεί να μυρίσει οσμές όπως και ένας άνθρωπος.

Κλειδί σε όλη τη διαδικασία είναι το νευρομορφικό chip της Intel, γνωστό και ως Loihi, που αναπτύχθηκε στο Cornell University. Το Loihi έμαθε κάθε μυρωδιά με ένα και μόνο δείγμα, χωρίς να διαταράσσεται η μνήμη του από προηγούμενες μυρωδιές. Επέδειξε ανώτερο επίπεδο αναγνώρισης σε σχέση με παραδοσιακές μεθόδους, ακόμα και με deep learning μεθόδους που χρειάστηκαν 3.000 φορές περισσότερα δείγματα για να φτάσουν αυτό το επίπεδο αναγνώρισης μυρωδιάς.

«Αναπτύσσουμε νευρωνικούς αλγορίθμους στο Loihi οι οποίοι μιμούνται αυτό που συμβαίνει ακριβώς στον εγκέφαλό σας όταν μυρίζετε κάτι. Αυτή η εργασία είναι ένα σημαντικό παράδειγμα στην έρευνα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της νευροεπιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης και επιδεικνύει τη δυνατότητα του Loihi να παρέχει σημαντικές αισθητήριες πληροφορίες που μπορούν να ωφελήσουν πολλούς τομείς της βιομηχανίας», ανέφερε για το θέμα ο Ναμπίλ Ιμάμ, ο οποίος ειδικεύεται στο κομμάτι της Νευρομορφικής Υπολογιστικής.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως λειτουργούν τα νευρομορφικά τσιπάκια:

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ