Το ΙΤΕ φέρνει την επανάσταση στο χώρο των ασύρματων επικοινωνιών

Σημαντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί χάρη στην έντονη δια-επιστημονική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Την επανάσταση στο χώρο των ασύρματων επικοινωνιών κι όχι μόνο ετοιμάζονται να φέρουν οι υπερ-επιφάνειες, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη του ερευνητικού έργου VISORSURF, το οποίο συντονίζεται από το ΙΤΕ. Το έργο VISORSURF χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με 5,7 εκ. ευρώ, στo πλαίσιo του Ορίζοντα Η2020.

Οι Υπερ-επιφάνειες

Οι Υπερ-επιφάνειες είναι νέα τεχνητά επίπεδα υλικά που κατασκευάζονται συνήθως με την τεχνολογία ηλεκτρονικών πλακετών με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά. Περιλαμβάνουν ένα σύνολο από επίπεδες μικρο-κεραίες επί της επιφάνειάς τους. Έξυπνοι ενσωματωμένοι επεξεργαστές μπορούν να ελέγχουν τη ροή ρεύματος μεταξύ των κεραιών, δημιουργώντας κάθε είδους συνολική ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά, όπως αντανάκλαση σε μη-φυσιολογικές κατευθύνσεις, πλήρη απορρόφηση ή ακριβή εστίαση ακτινοβολίας με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού. Κατά τον δεύτερο έλεγχο του έργου από την ΕΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρουσιάστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί χάρη στην έντονη δια-επιστημονική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Η συνάντηση σηματοδότησε και την πρώτη ολοκληρωμένη και επιτυχή λειτουργία του υλικο-λογισμικού Υπερ-επιφανειών, που κορυφώθηκε με την επίδειξή του, εντός ειδικά διαμορφωμένου συστήματος μετρήσεων και αξιολόγησης λειτουργίας.

Οι κριτές του έργου εξήραν την πρόοδό του σε θεωρητικό και τεχνικό επίπεδο, και τόνισαν τις τεχνολογικές προοπτικές που συνεπάγεται η επιτυχής ολοκλήρωσή του.

Η κοινοπραξία αποτελείται από 6 εταίρους. Το ΙΤΕ συμμετέχει με δύο από τα Ινστιτούτα του, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και το Ινστιτούτο Πληροφορικής.


Δείτε περισσότερα εδώ www.visorsurf.eu

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ