NASA: Το Curiosity καταγράφει σύννεφα πάγου διοξειδίου του άνθρακα στον ουρανό του Άρη

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το απίστευτο βίντεο του ουρανού του Άρη που δείχνει σύννεφα καταγράφηκε από το ρόβερ Curiosity της NASA. Ωστόσο τα σύννεφα του «κόκκινου» πλανήτη αντί να είναι από νερό όπως στη Γη, αποτελούνται από πάγο διοξειδίου του άνθρακα λόγω του ύψους στο οποίο βρίσκονται.

Τα σύννεφα του Άρη  διακρίνονται αμυδρά στην ατμόσφαιρα, επομένως απαιτούνται ειδικές τεχνικές απεικόνισης για να φανούν και να καταγραφούν σε βίντεο όπως αυτό των οκτώ δευτερολέπτων, που τραβήχτηκε από το Curiosity την 3.325η Αρειανή ημέρα, ή sol, της αποστολής του rover.

 

Σε ένα απόσπασμα, σκιές από τα σύννεφα φαίνονται να... κινούνται στο έδαφος, ενώ το άλλο καταγράφει τα σύννεφα στον ουρανό ακριβώς πάνω από το Curiosity.
 

 

Martian_clouds3

 

 

Martian_clouds4

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων τα σύννεφα βρίσκονται σχεδόν 80 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας σε αυτό το ύψος, η η NASA εκτιμάει οτι είναι φτιαγμένα από πάγο διοξειδίου του άνθρακα σε αντίθεση με τα σύννεφα πάγου νερού, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Η αποστολή Curiosity διευθύνεται από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το οποίο διαχειρίζεται η Caltech στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Το Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012 και έκτοτε περιφέρεται γύρω από τον κρατήρα Gale συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα πετρωμάτων κάνοντας αναλύσεις επιτόπου με το φορητό χημικό εργαστήριο του.
 

 

Martian_clouds_1

 

Martian_clouds2

 

 

Martian_clouds5

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ