Ώρες δουλειάς: Ο αριθμός που αυξάνει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ

Newsroom
Newsroom

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η πιο πρόσφατη που συνδέει τις ώρες εργασίας με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, πίνουν κατά μέσο όρο ένα παραπάνω ποτήρι κρασί ή μπύρα, συγκριτικά με εκείνους που εργάζονται το τυπικό ωράριο 9-5.

Οι ειδικοί λένε ότι οι εργασιομανείς καταφεύγουν στο αλκοόλ για να «επιβραβεύσουν» τον εαυτό τους και να χαλαρώσουν μετά από μια μακρά, αγχωτική εβδομάδα.

Προειδοποιούν επίσης ότι η κρίση του κόστους ζωής αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν υπερωρίες ή να βρίσκουν μια δεύτερη δουλειά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η πιο πρόσφατη που συνδέει τις ώρες εργασίας με την κατανάλωση αλκοόλ.

Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης συσχετίσει την εργασία για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα με τo binge drinking (κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης).

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 105.000 άτομα.

Όσοι εργάζονταν 41 έως 48 ώρες την εβδομάδα κατανάλωναν 10,4 γραμμάρια περισσότερο καθαρό αλκοόλ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, από εκείνους που εργάζονταν 35 έως 40 ώρες.

Αυτό ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί.

Όσοι εργάζονταν όμως 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα, κατανάλωναν επιπλέον 17,7 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ κάθε εβδομάδα, που ισοδυναμεί με μια μπύρα ή ένα μεγαλύτερο ποτήρι κρασί.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας) συνιστά στους άνδρες και τις γυναίκες να μην πίνουν πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, περίπου 112 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ