ΠΟΥ: Καθησυχαστικές οι πρώτες ενδείξεις για τη μετάλλαξη Όμικρον σχετικά με τα εμβόλια

Καθησυχαστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ καθώς όπως φαίνεται τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν

Οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνας, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσων νοσούν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα συμπτώματα είναι «ήπια».

Ο ΠΟΥ επίσης παροτρύνει τα κράτη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, «βασισμένα στα στοιχεία και στους ενδεχόμενους κινδύνους», κατακρίνοντας με τον τρόπο αυτό τα πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, που λήφθησαν από πολλές χώρες.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε εκ μέρους του Οργανισμού, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ωστόσο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η μετάλλαξη Άλφα προκαλούσε τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η τελευταία, η Όμικρον, τα λιγότερο σοβαρά μέχρι τώρα.

Εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μέχρι τα τέλη του μήνα.

ΠΟΥ: «Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβεί»

Ωστόσο ο ΠΟΥ με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ». «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορωνοϊού», ανέφερε επίσης.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

 

Δείτε επίσης

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι περισσότεροι που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ