Τα ΗΑΕ αναπτύσσουν μια τεχνολογία δοκιμών με λέιζερ για τον κορωνοϊό

Νέο εξοπλισμό ανίχνευσης κορωνοϊού, που επιτρέπει πολύ ταχύτερες μαζικές προβολές και διαθέσιμα αποτελέσματα δοκιμών μέσα σε δευτερόλεπτα, έχει αναπτύξει το QuantLase Imaging Lab, ο μοχλός ιατρικής-έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματιστηρίων (IHC) μέρος του Χρηματιστηρίου του Αμπού Ντάμπι.

Η τεχνολογία θα ενισχύσει τη θέση των ΗΑΕ ως κόμβου έρευνας και καινοτομίας, καθώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επινοήσουν μια ταχύτερη μέθοδο δοκιμής για ασθενείς που είναι ύποπτοι για μόλυνση από κορωνοϊό και ενδεχομένως να εντοπίσουν φορείς πριν γίνουν μολυσματικοί. Αυτή η ανακάλυψη θα επιτρέψει τη «Μαζική διαλογή», ​​αλλάζοντας ολόκληρη τη διάσταση της ανίχνευσης και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να προσεγγιστεί το εργατικό δυναμικό.

Ο υπουργός Υγείας και Πρόληψης, AbdulRahman bin Mohammed Al Owais, εξέφρασε την ελπίδα για την ανακάλυψη λέγοντας: «Παρακολουθούμε πάντα καινοτομίες που σχετίζονται με την έγκαιρη και ταχεία ανίχνευση του Covid-19. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υποστηρίξει πρωτοβουλίες που βοηθούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ. Υπεύθυνοι υγείας παρακολουθούν στενά την πρόοδο των δοκιμών με το QuantLase προκειμένου να δοκιμάσουν αυτόν τον εξοπλισμό. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε μια τεχνολογία που λειτουργεί και που θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία των ανθρώπων.»
    «Ο εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή CMOS, θα επιτρέπει τη μαζική διαλογή με αποτελέσματα διαθέσιμα σε δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Δρ Pramod Kumar, ο οποίος ηγείται της ομάδας ερευνητών στο εργαστήριο που μελετά την αλλαγή στη δομή των κυττάρων του μολυσμένου αίματος από τον ιό.

«Στην πραγματικότητα, η βασισμένη σε λέιζερ τεχνική DPI [Diffractive Phase Interferometry] που στηρίζεται στη διαμόρφωση οπτικής φάσης, είναι σε θέση να δώσει μια «υπογραφή» μόλυνσης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, είναι φιλική προς τον χρήστη, μη επεμβατική και χαμηλού κόστους. Η συσκευή είναι κατάλληλη για χρήση όχι μόνο σε νοσοκομεία και δημόσιους χώρους όπως κινηματογράφους και εμπορικά κέντρα, αλλά με μια «πρακτική εκπαίδευση» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές δοκιμές και παρακολούθηση. Πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το παιχνίδι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού».
Εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο διαγνωστικό σύστημα, ο δρ Kumar είπε ότι ένα προηγμένο μοντέλο ανάλυσης εικόνας ΤΝ προβλέπει το αποτέλεσμα κάθε εικόνας με ακρίβεια και ταχύτητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε προγράμματα δοκιμών μεγάλης κλίμακας, όπου ένας τεράστιος αριθμός εικόνων πρέπει να αναλυθεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Το εργαστήριο χρησιμοποιεί το G42, μια προηγμένη εταιρεία AI και Cloud Computing, για να βελτιώσει περαιτέρω το πρόγραμμα λέιζερ.
Ο Nader Ahmed Al Hammadi, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IHC σχολίασε την εφεύρεση: «Η IHC είναι υπερήφανη που συμβάλλει στις ισχυρές προσπάθειες της ηγεσίας των ΗΑΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας Covid-19, ειδικά όσον αφορά στις δοκιμές και  την ενημέρωση.»

«Με τα πρώτα 1.000 τεστ, βελτιώσαμε το πείραμά μας και μετά το εφαρμόσαμε στις υπόλοιπες δοκιμές», είπε ο δρ Kumar. «Η διαδικασία πέρασε σε διάφορα στάδια και πιο πρόσφατα δοκιμάστηκε σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τις τρέχουσες διαδικασίες δοκιμών».
Από τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Covid-19 ως παγκόσμιας πανδημίας τον Μάρτιο, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μια τεχνολογία που όχι μόνο θα μείωνε τον χρόνο διάγνωσης, αλλά θα επέτρεπε στους γιατρούς να επικεντρωθούν στους ασθενείς με βάση τις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται αρκετές ώρες για τη διάγνωση μιας υπόθεσης Covid-19.
Το εργαστήριο ελπίζει να μπορέσει να κυκλοφορήσει το προϊόν στην αγορά σε λίγους μήνες, πρόσθεσε ο δρ Kumar. Μέχρι στιγμής, το μηχάνημα έχει παράγει αποτελέσματα με υψηλή ακρίβεια στη βέλτιστη ρύθμιση ελέγχου, σύμφωνα με τον δρ Kumar. «Όσον αφορά την ανίχνευση πρώιμου σταδίου, η τεχνική DPI μας μπορεί να ανιχνεύσει μόλις μολυνθεί το κύτταρο του αίματος. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τελικά στο μέγιστο επίπεδο ακρίβειας».
Η επίτευξη επιστημονικών ανακαλύψεων που εστιάζουν στην ευημερία των ανθρώπων είναι ένας από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για την Προηγμένη Καινοτομία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΑΕ τον Φεβρουάριο του 2018. Η νέα στρατηγική απαιτεί επίσης συνεργασία με προηγμένους διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της καινοτομίας .

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ