Με υψηλή δορυφορική τεχνολογία η διαλεύκανση της μεγάλης ληστείας στη Σπιναλόγκα;

Έχει ζητηθεί συνδρομή ξένων υπηρεσιών

Ασφαλώς και θα θυμόσαστε τη θρασύτατη ληστεία που έγινε το περισινό καλοκαίρι, τον Αύγουστο του 2018 και μάλιστα νύχτα με πανσέληνο, στο αφύλαχτο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου της Σπιναλόγκας.

Ε, λοιπόν, αυτή η ιστορία για όσους νομίζουν ότι έχει κλείσει πλανώνται οικτρά! Και επειδή όπως λέει και μια αποστροφή «το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει», εδώ θα συμπληρώναμε ότι «αγαπά ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπά και το …φρούριο».

Μαθαίνω λοιπόν από αξιόπιστες διωκτικές πηγές ότι αυτή η μυθιστορηματική ληστεία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και που το μόνο δεδομένο τις πρώτες μέρες που έγινε ήταν ότι οι δράστες είχαν εσωτερική πληροφόρηση και σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις των αστυνομικών αρχών «όλοι είναι ύποπτοι», εδώ και για πάνω από ένα χρόνο ερευνάται με ιδιαίτερο ζήλο και διακριτικότητα.

Μάλιστα λέγεται ότι έχει ζητηθεί η προσκόμιση από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς στρατιωτικούς δορυφόρους τηλεπισκόπισης της NASA και του ΝΑΤΟ αλλά και από άλλες εταιρείες που διαθέτουν δορυφόρους σε τροχιά και τη νύχτα εκείνη του Αυγούστου ήταν πάνω από το οπτικό πεδίο της περιοχής η προσκόμιση φωτογραφιών υπερυψηλής ευκρίνειας που βασίζεται σε προηγμένη δορυφορική τεχνολογία.

Οι δορυφόροι αυτοί μεταφέρουν ευαίσθητες τηλεοπτικές κάμερες και πολυφασματικούς ανιχνευτές, εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης αισθητήρες υπερύθρων οι οποίοι από ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων έχουν τη δυνατότητα ακόμη και τη νύχτα (πόσο μάλλον στο άπλετο φως της πανσελήνου) να καταγράφουν λεπτομέρειες μόλις μερικών εκατοστών! Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν καταγραφεί και μελετώνται τα χαρακτηριστικά του σκάφους προσέγγισης και η πορεία του αλλά και οι σωματότυποι των δραστών! Βέβαια από την πρώτη κιόλας ημέρα είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και έχουν καταγραφεί όλοι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν τις επίμαχες ώρες μέσα σε μια συγκεκριμένη ζώνη συντεταγμένων πέριξ και εντός της νησίδας, ακόμη φυσικά και οι συσκευές που ήταν εκτός λειτουργίας.

Το παζλ που θα εξιχνιάσει την υπόθεση αυτή, συντίθεται αργά αργά και σταθερά με κάθε μικροσκοπική ψηφίδα που θα δώσει τελική εικόνα και θα «δέσει» τις κατηγορίες για προσαγωγές και συλλήψεις. Και η αναγκαιότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης και σύλληψης των δραστών είναι περισσότερο επιτακτική από την ιδιαίτερη δημοτικότητα του μνημείου τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Η εγγραφή του στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς, προϋποθέτει κατά αυτονόητο τρόπο τη γρήγορη λύση του γρίφου αυτού. «Δεν μπορεί να εντάσσονται στην UNESCO μνημειακά σύνολα στα οποία γίνεται κάτω από τη μύτη του συντεταγμένου κράτους και των αρχών ασφαλείας ριφιφί και ληστείες με τον πλέον γκανγκστερικό τρόπο» αφήνουν να εννοηθεί υψηλόβαθμοι ξένοι παράγοντες που θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του μνημείου και σχετίζονται με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Βέβαια παρόλα αυτά έχω μια απορία: Με το διοικητικό μέρος της υπόθεσης τι έγινε; Είχαμε έρευνα για το πώς έμειναν αφύλακτα χρήματα και ένα τέτοιο μνημείο; Τιμωρήθηκε κανείς;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ