Οι "αδιάβαστοι" δήμαρχοι και το... “homework” της υφυπουργού!

Είχαν το θάρρος να το παραδεχθούν δημόσια

Πιάστηκαν... “αδιάβαστοι” οι δήμαρχοι στη χθεσινή σύσκεψη με την Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Περιφέρεια Κρήτης! Αν μη τι άλλο όμως, είχαν το θάρρος να το παραδεχθούν δημόσια (ότι ήταν "αδιάβαστοι"), χωρίς φόβο και χωρίς...πάθος!Κι αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου και οι υπόλοιποι δήμαρχοι που παρέστησαν, ζήτησαν να μάθουν από την Υφυπουργό Εργασίας πόσα ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενούνται σε ξενώνες ανά δήμο κι ανά νομό της χώρας.

Η κ. Μιχαηλίδου αντέδρασε ευγενικά τότε: Τους έδειξε ένα χάρτη και τους απάντησε ότι τους έχει στείλει σχετικό e-mail. Δεν τους “μάλωσε”, ωστόσο παραπονέθηκε.

Και με την τσαχπινιά που της επιτρέπεται να έχει (καθότι μέλος της κυβέρνησης) είπε: “ Μάλλον δεν κάνατε homework”!

Εντάξει, είναι Υφυπουργός, αλλά είναι και νέο κορίτσι η κ. Μιχαηλίδου, φρέσκο – φρέσκο στην πολιτική. Ενδείκνυται (στο μέτρο του φυσιολογικού πάντα!) να ξεφεύγει απ’ τα τετριμμένα των πολιτικών και ειδικά απ’ την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν αρκετοί, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας το βιογραφικό της κ. Μιχαηλίδου βλέπουμε ότι είναι γλωσσομαθής, αφού πέραν της μητρικής της γλώσσας (ελληνικά), μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά!

Η δέσμευση των δημάρχων

Το παράπονο, περί μη... “homework”, έμελλε να είναι και η... κατακλείδα της σύσκεψης!

Πρώτος απ’ όλους ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός κι ελάχιστα πιο μετά ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κι επικεφαλής της Αναπτυξιακής Μανώλης Κοκοσάλης, δεσμεύτηκαν προσωπικά στην Υφυπουργό Εργασίας ότι θα κάνουν... “homework”.

Ε, μόλις γίνει η επαρκής μελέτη, θα συνεδριάσει και η ΠΕΔ για να πάρει τις αποφάσεις της -τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, όπως δήλωσε ο κ. Λαμπρινός..

“Θετικοί και συγκαταβατικοί”

Η Υφυπουργός Εργασίας ευχαρίστησε πάντως τους δημάρχους, “διότι ήταν πολύ θετικοί και συγκαταβατικοί στην αρχή μίας συζήτησης, του πώς άμεσα προβαίνουμε στη δημιουργία ξενώνων”.

Οι ξενώνες, τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, “είναι η καλύτερη από όλες τις λύσεις για τα παιδιά” και συμπλήρωσε ότι τα χρήματα για τη φιλοξενία των παιδιών είναι εξασφαλισμένα.

Το κομμάτι της φιλοξενίας περιλαμβάνει κι άλλες Υπηρεσίες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς, μάγειρες, φύλακες, “κι όλο το προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ξενώνων αυτών”.

Πέρα από αυτό, είπε η Υφυπουργός Εργασίας, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και “για τη συγκεκριμενοποίηση των συνθηκών που χρειάζονται αυτές οι δομές” . Με πιο απλά λόγια, της κατάλληλης διαμόρφωσης ενός οικήματος κι ενός χώρου που θα εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.

Η διπλή εκπροσώπηση

Τι κι αν έχει κηρυχθεί έκπτωτος; Ο Μιχάλης Κοκολάκης συμμετέχει κανονικά στις υποχρεώσεις του Δήμου Γόρτυνας. Κι έτσι και χθες συνόδευσε τον ξάδερφό του Λευτέρη Κοκολάκη, ο οποίος και τον έχει αντικαταστήσει στη δημαρχία, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ, απ’ το οποίο και προσδοκά τη δικαίωση ο Μιχάλης Κοκολάκης.

“Ανάγκη αποσυμφόρησης”

Η κ. Μιχαηλίδου επανέλαβε χθες την ανάγκη αποσυμφόρησης του καμπ της Μόριας, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν δυστυχώς 1.000 παιδιά τα οποία είναι ταυτοποιημένα και βρίσκονται στο δρόμο και όχι σε οργανωμένες δομές όπως θα έπρεπε”.

“Η Αναπτυξιακή έχει κάνει πολύ καλή δουλειά”

Η Υφυπουργός Εργασίας εξήρε και το μέχρι τώρα έργο της Αναπτυξιακής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο νησί. “Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά”, σχολίασε, περιμένοντας “την επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ, στην οποία θα τεθεί και θα συζητηθεί το ζήτημα που έθιξε το Υπουργείο μας. Εκεί αφήσαμε τη συνάντησή μας σήμερα (σ.σ χθες). Οι δήμαρχοι θα δουν πού υπάρχουν ακίνητα, έτσι ώστε η Αναπτυξιακή – και όχι κάποια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) να “τρέξει” τη δημιουργία δομών φιλοξενίας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ