Αφρικανικές χώρες προχωρούν σε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων για χάρη της οικονομίας

Οι εύθραυστες οικονομίες της αφρικανικής ηπείρου προχωρούν σε άρση των lockdown παρά την αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό τους

 Κυβερνήσεις σε όλο το εύρος της Αφρικής εγκαταλείπουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού με την ελπίδα ότι θα περιορίσουν την καταστροφή των εύθραυστων οικονομιών τους, τη στιγμή που σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο.

Τα αυστηρά lockdown έχουν κάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν, καθώς ζουν χωρίς σταθερή απασχόληση σε περιβάλλον συνωστισμού και σε πληγείσες οικονομίες εντός κρατών που ήδη μαστίζονταν από τη φτώχεια.

Ο ΠΟΥ αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στην κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα «συνιστούν βαρύτατο πλήγμα, ιδιαιτέρως για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινότητες». Παράλληλα εγείρονται φόβοι ότι τα εκτεταμένα προγράμματα που «τρέχουν» στην ήπειρο για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών απειλούνται να χάσουν τους αναγκαίους πόρους τους.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να καταλήξει να «σιγοκαίει» στην Αφρική για πολλά χρόνια, αφού πρώτα σκοτώσει έως και 190,000 άτομα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Παράλληλα έχουν εμφανιστεί και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της ηπείρου, που στηρίζονται στα μέχρι τώρα γνωστά χαρακτηριστικά του ιού, αλλά και στις ιδιαίτερες συνθήκες και δημογραφικά στοιχεία της Αφρικής.

Ακόμη και οι οικονομίες των πιο ανεπτυγμένων κρατών της ηπείρου έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα.

Η Νότια Αφρική, μια από τις πιο βιομηχανοποιημένες οικονομίες της Αφρικής, θα χρειαστεί έξι χρόνια για να επανέλθει από τις επιπτώσεις του lockdown και των συνεχιζόμενων περιορισμών, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια θα επαναλειτουργήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις αθλητικές διοργανώσεις που δεν απαιτούν επαφή. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να σεβαστούν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής και φυσικής αποστασιοποίησης.

Ο Ραμαφόσα υπογράμμισε επίσης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι στη Νότια Αφρική σημειώθηκε το ένα τέταρτο με ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην ήπειρο – περισσότερα από 80,000 – και ότι τα μισά εξ αυτών επιβεβαιώθηκαν εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Αυτό που κάποτε ήταν μια μακρινή ασθένεια, πλέον έχει έρθει πολύ κοντά μας», τόνισε.

Η κατάσταση στην ήπειρο χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις. Χώρες όπως η Ναμίμπια και η Γκάμπια έχουν καταγράψει ελάχιστα νέα περιστατικά, όμως οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία σε άλλες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και η Γκάνα.

«Παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όμως υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση στην κατάσταση των επιμέρους χωρών», σημείωσε την Πέμπτη ο Δε. Ματσιντίσο Μοέτι, τοπικός διευθυντής του ΠΟΥ στην Αφρική. «Το 85% των νέων λοιμώξεων της τελευταίας εβδομάδας εντοπίστηκαν σε οκτώ χώρες. Είναι τα λεγόμενα επίκεντρα που έχουν πληγεί πιο έντονα και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο όπου οι χώρες βιώνουν έντονες πιέσεις για τη χαλάρωση των lockdown».

Πολλές κυβερνήσεις κατάργησαν τους πιο αυστηρούς περιορισμούς αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όμως οι περισσότερες αναγνωρίζουν ότι τα αποδυναμωμένα συστήματα υγείας τους είναι απίθανο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πανδημικό κύμα. Αρκετοί αναζητούν τοπικές λύσεις για να περιορίσουν επιμέρους εξάρσεις.

Διαφοροποιήσεις στα επιμέρους κράτη

Το Σουδάν έχει παρατείνει το lockdown της πολιτείας Χαρτούμ, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τις 29 Ιουνίου, ενώ οι αρχές της εμπορικής πρωτεύουσας Λάγος της Νιγηρίας έχουν αναβάλει το προγραμματισμένο άνοιγμα των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην Κένυα την Πέμπτη – πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι σήμερα. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη νέα ασθένεια. Οι αρχές αποδίδουν την κατάσταση στην παραβίαση των κανόνων υγιεινής και φυσικής αποστασιοποίησης.

Άγνωστη η πραγματική έκταση της πανδημίας

Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 268,662 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ήπειρο και περισσότεροι από 7,000 θάνατοι. Τα χαμηλά ποσοστά τεστ συνεπάγονται ότι η πραγματική έκταση της εξάπλωσης του κοροναϊού παραμένει άγνωστη. Πολλές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες.

«Δεν πρέπει να προσπαθούμε να κρύψουμε τις προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά τα τεστ», σημείωσε την Πέμπτη ο Δρ. Τζον Νκενγκάσονγκ, διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο Ασθενειών. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε επιθετική αύξηση των τεστ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Κίνδυνος έξαρσης του AIDS

Ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα κάνουν λόγο για κίνδυνο εκατοντάδων χιλιάδων αποτρέψιμων θανάτων, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του HIV θυσιαστούν στον βωμό του κοροναϊού, αναφέρει η γενική διευθύντρια του UNAids, Γουίνι Μπιανγίμα.

«Αν οι οικονομικές πιέσεις αναγκάσουν τις αφρικανικές κυβερνήσεις να περικόψουν υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες πρόληψης του HIV, θεραπείες και διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊο, πράγμα που ήδη έχουμε δει να συμβαίνει, υπολογίζουμε ότι εντός έξι μηνών ο αριθμός των επιπλέον θανάτων που σχετίζονται με το AIDS ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το μισό εκατομμύριο», προειδοποίησε η Μπιανγίμα.

Τα lockdown έχουν οδηγήσει και σε αύξηση της έμφυλης βίας. Ο Ραμαπόσα σημειώνει ότι τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και των παιδιών στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν δραματικά.

«Λυπάμαι πολύ που πρέπει να σταθώ μπροστά στις γυναίκες και τα κορίτσια της Νότιας Αφρικής απόψε για να μιλήσω για μια ακόμη πανδημία που μαίνεται στη χώρα μας, εκείνη των δολοφονιών γυναικών και παιδιών από τους άνδρες της χώρας μας», δήλωσε.

«Είμαι συγκλονισμένος από αυτόν τον πραγματικό πόλεμο εναντίον των γυναικών και των παιδιών της χώρας μας. Οι γυναίκες αυτής της χώρας βιάζονται και σκοτώνονται από τους άνδρες. Αυτοί οι βιαστές ζουν ανάμεσά μας, ανήκουν στις κοινότητές μας. Είναι πατεράδες, αδερφοί, γιοι και φίλοι μας. Είναι βίαιοι άνδρες που αδιαφορούν πλήρως για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής».

Πηγή: www.theguardian.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ