«Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε»: Αλλάζει το κλίμα μεταξύ Μακρόν-Ερντογάν

«Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε»: Αλλάζει το κλίμα μεταξύ Μακρόν-Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «L' Opinion».

Επαναπροσέγγιση επιχειρείται μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, μετά από μία περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ένταση που μεταφράστηκε σε ανταλλαγές βαριών εκφράσεων και χαρακτηρισμών μεταξύ των προέδρων Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «L' Opinion».

Στην επιστολή, που σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, ο Μακρόν απαντά με φιλική διάθεση σε προηγούμενο αίτημα του Ερντογάν και δηλώνει διαθέσιμος για τηλεδιάσκεψη.

«Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την τουρκική λέξη «Değerli» που σημαίνει «αγαπητέ».

Ακολούθως, ο Μακρόν εκφράζει, σύμφωνα με την L' Opinion, τις «ευχές σε εσάς και τον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία» και προσθέτει «όπως και εσείς, θεωρώ ότι η καταπολέμηση της επιδημίας της Covid-19 απαιτεί μια συλλογική απάντηση, επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος της επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας».
Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Χάικο Μάας

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, προκειμένου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), να έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Πηγή: topontiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ