Ανάπτυξη 4,8%, αλλά και αύξηση της ανεργίας στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους

Αντανάκλαση των σκληρών περιοριστικών μέτρων αποτελεί η μείωση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις κατά 3,5% στην Κίνα τον Μάρτιο, που ήταν η πρώτη από τον Ιούλιο του 2020

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομία της, η Κίνα σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Το αυστηρό lockdown στη Σαγκάη, όπως και σε άλλες πόλεις μεγάλης εμπορικής σημασίας, ωστόσο αναμένεται να έχει σύντομα ορατό αντίκτυπο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% μετά την ανάπτυξη 4% που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αντανάκλαση, πάντως, των σκληρών περιοριστικών μέτρων αποτελεί η μείωση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις κατά 3,5% τον Μάρτιο, ούσα η πρώτη από τον Ιούλιο του 2020. Ομοίως και η αιφνίδια πτώση των εισαγωγών κατά 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οι εξαγωγές, ωστόσο, που αποτελούν και τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, αυξήθηκαν και πάλι τον Μάρτιο κατά 14,7%. Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% τον Μάρτιο, ενώ οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 9,3% στη διάρκεια όλου του πρώτου τριμήνου.

Μειώθηκε, αντίθετα, η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου κατά 6% και 12% αντιστοίχως. Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί, άλλωστε, η απότομη αύξηση της ανεργίας, που από το 5,4% του Φεβρουαρίου έφτασε το 5,8% σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 2020 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Κατά ορισμένες μετρήσεις η ανεργία ανήλθε στο 6%, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα στοιχεία θα εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, που επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό παρά το αυξανόμενο κόστος στην οικονομία και τις εντεινόμενες αντιδράσεις από τους κατοίκους των υπό περιορισμό πόλεων.

Η ανησυχία είναι διάχυτη για τις εξελίξεις αφού η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει από τον περασμένο μήνα το χειρότερο κύμα της πανδημίας που έχει καταγράψει από την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020, οπότε σημείωσε το πρώτο τρίμηνο συρρίκνωση κατά 6,8%. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα αναλυτές της Nomura εξέφρασαν την εκτίμηση ότι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown 45 πόλεις της Κίνας, που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 40% του ΑΕΠ της. Η ιαπωνική επενδυτική προειδοποίησε, άλλωστε, πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Μπρους Πανγκ, στέλεχος της εταιρείας ερευνών China Renaissance, τόνισε πως «για να επιτύχει η Κίνα τον στόχο του 5,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη φέτος, δεν πρέπει να πληγεί η κατανάλωση από την πανδημία, δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιχείρησε να τονώσει την ανάπτυξη μειώνοντας το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες και απελευθερώνοντας, έτσι, 83 δισ. δολάρια, που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία για δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Απέφυγε να μειώσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στην Κίνα έχει φτάσει το 8,3% εξαιτίας των ίδιων παραγόντων που έχουν πλήξει όλες τις μεγάλες οικονομίες, της πανδημίας και του συνεπακόλουθου εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: Bloomberg, CNBC, Financial Times

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ