Ανατροπή: Η Γαλλία χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

Ανατροπή: Η Γαλλία χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

Τί δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν

Μετά την παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων για την κατά 80% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την πρώτη μάλιστα δόση, στους άνω των 70 ετών, σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, τονίζοντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν πλέον το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με την τελευταία επισήμανση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση περί πλαφόν, οπότε το σκεύασμα δεν προορίζεται μόνο για νεότερες ηλικίες.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, «συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75», οι οποίοι πάσχουν «από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες», θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca «στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί» ή «σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία».

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η γαλλική απόφαση κρίνεται, αν μη τι άλλο, βαρύνουσας σημασίας, σε μια περίοδο που εκφράζονται αμφιβολίες,  για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.

Αισιοδοξία δημιουργεί, την ίδια ώρα, και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

 

Δείτε επίσης:

Βρετανία: Αποτελεσματικά τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca σε άτομα άνω των 70 ετών

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ