«Αντίποινα» της Γαλλίας στα μέτρα της Βρετανίας

«Αντίποινα» της Γαλλίας στα μέτρα της Βρετανίας

Σε καραντίνα για 14 ημέρες όσοι μπουν στην χώρα

Αντίποινα στα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης για καραντίνα 14 ημερών σε όλους του επισκέπτες που θα βρεθούν στην χώρα, αποφάσισε να πάρει η Γαλλία, δηλώνοντας πως θα κάνει το ίδιο, αν και εθελοντικά.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ πως από την Δευτέρα 8 Ιουνίου, όλοι οι τουρίστες που θα βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στην χώρα. Να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό στην Ευρώπη, δεν έχει επιβάλει μέχρι σήμερα ελέγχους στα σύνορα, αλλά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να εισαγάγει την καραντίνα.

Μια κοινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέφερε αρχικά ότι τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις, αλλά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών χθες, απαριθμούσε μόνο κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και τους μετανάστες εργάτες.

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, «εξέφρασε την λύπη της» για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είπε ότι θα επιβάλει αμοιβαία μέτρα για τα άτομα που φθάνουν στην Γαλλία από την Βρετανία. Πάντως, η καραντίνα στην Γαλλία είναι σε μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκή σε αυτό το στάδιο, καθώς τα ταξίδια στην χώρα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο AFP χθες: «Σημειώνουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και λυπούμαστε γι’ αυτήν. Η Γαλλία είναι έτοιμη να εφαρμόσει ανταποδοτικά μέτρα μόλις το σύστημα τεθεί σε ισχύ από την βρετανική πλευρά».

Σε εθελοντική καραντίνα οι Βρετανοί ταξιδιώτες στην Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση αργότερα δημοσίευσε μια πληρέστερη δήλωση σχετικά με τα σχέδιά της για καραντίνα, αναφέροντας ότι θα είναι «εθελοντική», δηλαδή οι άνθρωποι που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να απομονωθούν για 14 ημέρες, αλλά δεν θα υπάρξουν επιτόπιοι έλεγχοι ή πρόστιμα, όπως σχεδιάζει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, στην δήλωση υπογραμμίζονται τα μέτρα για εθελοντική καραντίνα και για άτομα που φτάνουν από την Ισπανία – η οποία έχει επιβάλει επίσης καραντίνα – και πρόσθεσε: «με τον ίδιο τρόπο, ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θα κληθούν να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα, μετά την ανακοίνωση των βρετανικών μέτρων».

Ποιοι εξαιρούνται από την καραντίνα
Eπίσης, πιο συγκεκριμένα, η γαλλική δήλωση ανέφερε πως οι ακόλουθες ομάδες δεν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, εκτός κι αν εμφανίζουν συμπτώματα:

Άτομα που διέρχονται από άλλη χώρα με προορισμό μια άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα, κάποιος που θα πρέπει να διασχίσει την Γαλλία για να πάει στην Ελβετία
Οδηγοί φορτηγών και άλλο προσωπικό παράδοσης
Οδηγοί λεωφορείων ή τρένων ή το πλήρωμα πλοίων
Επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την καταπολέμηση του κορωνοϊού
Διπλωματικό προσωπικό ή αστυνομικοί
Διασυνοριακοί εργαζόμενοι
Άτομα που ταξιδεύουν για λόγους που επείγοντες οικογενειακούς λόγους, όπως παροχή φροντίδας ή παρακολούθηση της κηδείας ενός στενού συγγενή
Άτομα που ταξιδεύουν για λόγους που σχετίζονται με την εργασία, για διαμονή μικρότερη των πέντε ημερών.
Να σημειωθεί πως οι γαλλικοί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ όταν ισχύσουν οι βρετανικοί κανόνες, οι οποίοι έχουν οριστεί για τις 8 Ιουνίου.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ