Απαγόρευσαν τη Βίβλο σε Δημοτικά... λόγω χυδαιότητας και βίας

Newsroom
Newsroom

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από καταγγελία γονέα, τον Δεκέμβρη του 2022, σύμφωνα με την οποία, η έκδοση του βασιλιά Ιακώβου των κειμένων της Αγίας Γραφής περιέχει υλικό ακατάλληλο για παιδιά.

Τη Βίβλο από δημοτικά και γυμνάσια αποφάσισε να αφαιρέσει περιοχή στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι αρμόδιοι επικαλούνται, για την αφαίρεση, ότι η Βίβλος περιέχει «χυδαιότητα και βία».

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από καταγγελία γονέα, τον Δεκέμβρη του 2022, σύμφωνα με την οποία, η έκδοση του βασιλιά Ιακώβου των κειμένων της Αγίας Γραφής περιέχει υλικό ακατάλληλο για παιδιά. Όπως σημείωσαν οι αρμόδιοι, τα επτά ή οκτώ αντίτυπα της Βίβλου από τη σχολική περιφέρεια του Ντέιβις βόρεια του Σολτ Λέικ Σίτι έχουν ήδη αφαιρεθεί. Τόνισαν, δε, ότι ποτέ το εν λόγω κείμενο δεν αποτελούσε μέρος της διδακτέας ύλης των μαθητών. Από την πλευρά της επιτροπής που έλαβε την απόφαση, ωστόσο, δε διευκρινίστηκε ακριβώς ο σκεπτικό πίσω από την απαγόρευση ή ποια ήταν τα σημεία που περιείχαν «χυδαιότητα ή βία».

Διαστάσεις σκοταδισμού παίρνει η απαγόρευση βιβλίων

 

Υπενθυμίζεται ότι η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση της Γιούτα ψήφισε νόμο το 2022 που απαγορεύει τα «πορνογραφικά ή άσεμνα» βιβλία στα σχολεία. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα βιβλία που έχουν απαγορευτεί, αφορούν θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η σεξουαλική ταυτότητα.

Η απαγόρευση της Βίβλου έρχεται, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας των συντηρητικών των ΗΠΑ  να απαγορευθούν από τα σχολεία θέματα όπως τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και η φυλετική ταυτότητα.

Και άλλες συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα, το Μιζούρι και η Νότια Καρολίνα έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις ορισμένων βιβλίων που θεωρούνται «προσβλητικά». Και σε ορισμένες φιλελεύθερες πολιτείες, όμως, έχουν απαγορευθεί σε κάποια σχολεία και βιβλιοθήκες βιβλία, με την αιτιολογία του φυλετικά προσβλητικού περιεχομένου.

 

Photo by Kiwihug on Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ