Απαντήσεις Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για επαναπροωθήσεις μεταναστών και ελευθερία του Τύπου

Newsroom
Newsroom

«Είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ παραδέχτηκε ότι κάποιοι ισχυρισμοί για επαναπροωθήσεις μεταναστών «είναι όντως ανησυχητικοί»

«Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Απαντώντας στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, στην Ολλανδή, Στρικ Τίνεκε, η οποία διερωτήθηκε αν παραβιάζονται κατάφορα τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε τα εξής:

«Είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους να προστατέψει τα σύνορα του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και το κάνει με επιτυχία, τόσο όσον αφορά στη διαφύλαξη των συνόρων, όσο και στην αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται την απελπισία αδύναμων ανθρώπων».

Όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν περισσότερο για «pushforward», αντί για «pushbacks», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ζητείται από την Τουρκία να συνεργαστεί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

«Όταν ένα πλοίο με 100 ή 200 ανθρώπους αφήνει τις τουρκικές ακτές, θα πρέπει να είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών», δήλωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και επιχείρησε να σπρώξει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα.

«Την ίδια πρακτική ακριβώς χρησιμοποίησε και ο Λουκασένκο», τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας:

 

«Όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα, ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «ανεξάρτητο» οργανισμό κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, ο οποίος διερευνά τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι κάποιοι ισχυρισμοί είναι όντως ανησυχητικοί και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ο κ. Μητστοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα κέντρα υποδοχής της τέως «αριστερής» κυβέρνησης. «Πάρτε το παράδειγμα των κέντρων στη Σάμο, ή τη Χίο. Θα βρείτε κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με τη ντροπή της Μόριας που ήταν το δημιούργημα της αριστερής και «πολύ ευαίσθητης» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα παλαιότερης κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 19χρονο αγόρι από το Ιράν, τον οποίο υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του. Ανέφερε ότι ο νέος αυτός έφτασε το 2019 στη Μυτιλήνη, πήγε σε ελληνικό σχολείο, έμαθε ελληνικά, έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο και αρίστευσε.

«‘Ετσι εξετάζει και χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση την ένταξη των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές και έχουν δικαίωμα αν ενταχθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σφοδρή κριτική από Τίνεκε Στρικ και Μαλίκ Αζμανί

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η Ολλανδή, Τίνεκε Στρικ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να υπολογίζει στην Ελλάδα για να υπάρχει κράτος-δικαίου, ελευθερία του Τύπου και μη διακρίσεις.

Έκανε λόγο για «μία Ευρώπη που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να ζητεί κανείς άσυλο», ενώ διερωτήθηκε αν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

«Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες», ανέφερε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

«Είναι αυτή η Ευρώπη;» διερωτήθηκε

Παράλληλα, η κ. Τίνεκε Στρικ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κλείνει τα κέντρα υποδοχής και αναγκάζει τους μετανάστες να ζουν σε hotspots και σε ένα νομικό κενό , το οποίο χρησιμοποιείται ως πρόφαση ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία οι μετανάστες από τη Συρία ή το Αφγανιστάν.

«Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται. Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους και τα ΜΜΕ φημώνονται», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Ανέφερε, τέλος, ότι «δεν είναι λύση, δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες και να επιδεικνύεις την ασπίδα της Ευρώπης».

Σφοδρή κριτική άσκησε ο αντιπρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe, Μαλίκ Αζμανί, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την χειραγώγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλίκ Αζμανί.

«Δεν πρέπει να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Renew Europe, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων ηγετών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα» κάλεσε τέλος, ο Μαλίκ Αζμανί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου δύο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με την περιβόητη λίστα για την ελευθερία του Τύπου απάντησε ότι δεν μπορεί κανένας στην Ευρωβουλή να θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από αφρικανικές χώρες.

Κάλεσε δε τους ευρωβουλευτές να κοιτάξουν «με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Θεωρεί κανείς εδώ μέσα ότι το Τσαντ στην Αφρική έχει μεγαλύτερη ελευθεροτυπία απ’ ό,τι η Ελλάδα;», ρώτησε το σώμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ζωντανή δημοκρατία και δεκαετίες τώρα είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ