Απειλητικός Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη: "Θα έχει άσχημη κατάληξη!"

Newsroom
Newsroom

"Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων" δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του για τον απολογισμό του 2022

Το casus belli υπενθύμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους αντέδρασε στους πρόσφατους ισχυρισμούς περί επέκτασης των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, λέγοντας ότι: «Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο στα 12 μίλια δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (από την Ελλάδα), αλλά ούτε στο 1 μίλι. Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούμε μάλιστα για άλλη μια φορά την Ελλάδα.

«Μην τρέχεις πίσω από ψευτο-ηρωισμούς στηριζόμενος σε όσους προσπαθείς να πάρει πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς!».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι «συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω της διπλωματίας».

Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Ανέφερε επίσης ότι έστειλαν δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Ελλάδα στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατέγραψαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

Μετά τη δημοσίευση σχετικής είδησης στα ΝΕΑ, οι αντιδράσεις από την Τουρκία ήρθαν η μία μετά την άλλη.

«Ο υπουργός Τσαβούσογλου έσπευσε σήμερα να απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς της Αθήνας με σκληρό τρόπο», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την επέκταση των 12 μιλίων από την Ελλάδα.

Λιβύη: Σημαντικό επίτευγμα το μνημόνιο

Αναφορικά με τη Λιβύη, είπε ότι «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα λόγω της βούλησης που έχουμε προτάξει από το 2019. Δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να είναι τόσο ισορροπημένη όσο εμείς και να μην έχει άλλη ατζέντα. Το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019».

Κυπριακό: Μόνο δύο κράτη

Όσον αφορά το ζήτημα των Κατεχομένων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η πολιτική για λύση δύο κρατών παραμένει ισχυρή.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, η ΤΔΒΚ υπέβαλε κάποιες προτάσεις που βασίζονται στη συνεργασία δύο κρατών και η Τουρκία τις υποστήριξε σθεναρά. Το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ έγινε παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα. Αυτό βέβαια τρέλανε το δίδυμο Ε/Κ-Ελλήνων», δήλωσε.

«Η ΕΕ για να ξεπεράσει την τύφλωσή της πρέπει να εντάξει την Τουρκία»

Όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι η στρατηγική παραμένει επίσης «Η Τουρκία είναι Ευρώπη» και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τα απαραίτητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η ήπειρος.

«Η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την Ευρώπη σε καίρια ζητήματα από την ενέργεια έως τα τρόφιμα, από την ασφάλεια έως τη μετανάστευση, από την παραγωγή έως την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ την εμποδίζει να δει τα γεγονότα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδίδεται στην κακομαθημένη συμπεριφορά του Ε/Κ-ελληνικού διδύμου. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η ΕΕ αυτή την τύφλωση είναι η πλήρης ένταξη της χώρας μας», σημείωσε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι παρά την υποστήριξη που δόθηκε στο PKK/PYD/YPG στη Συρία, τη FETO, τις διαφωνίες περί CAATSA και παρά τις προσπάθειες των αντι-τουρκικών λόμπι, «σημειώσαμε πρόοδο το 2022. Έχουμε εφαρμόσει τον στρατηγικό μηχανισμό. Πραγματοποιήσαμε 3 γύρους συνομιλιών, έναν σε επίπεδο υπουργών. Τον Ιανουάριο, θα πραγματοποιήσουμε τη 2η συνάντησή μας σε υπουργικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας για την προμήθεια των F-16, το Κογκρέσο αφαίρεσε τους περιοριστικούς όρους. Η διαδικασία συνεχίζεται επί του παρόντος με θετικό τρόπο».

Διαβάστε επίσης:

Από τον Μάρτιο η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ