Απίστευτο... Καταγράφηκε παρθενογένεση σε κροκόδειλο

Newsroom
Newsroom

Η ανακάλυψη προσφέρει μοναδική αντίληψη στις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων και των πτηνών, ειδικά μέλη των Pterosauria και Dinosauria.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν θηλυκό κροκόδειλο που ήταν σε αιχμαλωσία -χωρίς σύντροφο για 16 χρόνια- και ο οποίος γέννησε αρκετά αυγά, ένα από τα οποία περιείχε ένα νεκρό έμβρυο.

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε επιβεβαίωσε τώρα πως ο κροκόδειλος παρήγαγε τα αυγά χωρίς τη συμμετοχή κάποιου αρσενικού κροκόδειλου

Η ανακάλυψη προσφέρει μοναδική αντίληψη στις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων και των πτηνών, ειδικά μέλη των Pterosauria και Dinosauria.

Οι κροκόδειλοι και τα πτηνά είναι οι ζωντανοί απόγονοι μία ομάδας ερπετών που ονομάζονταν αρχόσαυροι, με τις ρίζες τους να φτάνουν στους δεινόσαυρους και στα ιπτάμενα ερπετά.

Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη

«Η παρθενογένεση από θηλυκά σπονδυλωτά παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια, αλλά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως είναι πιο κοινή από ότι πίστευαν. Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί σε πάνω από 80 σπονδυλωτά πλέον, μεταξύ των οποίων σαύρες, φίδια, καρχαρίες και άλλα είδη», σημειώνεται σε μελέτη στο στο Biology Letters.

Η γενετική ανάλυση του νεκρού εμβρύου του κροκόδειλου, έδειξε πως είχε πρακτικά ίδιο γενότυπο με τη μητέρα του, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κλώνο της.

Παρότι αποτελεί λοιπόν έναν τρόπο αναπαραγωγής όταν τα αρσενικά δεν είναι διαθέσιμα, δεν είναι βιώσιμος καθώς στερείται της γενετικής ποικιλίας που προσφέρουν δύο γονείς. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκόλαψη αυγών που προήλθαν από παρθενογένεση σε άλλα είδη, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει μόλις το 3%.

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία όλο και πιο συχνά, πιθανώς επειδή οι ερευνητές το αναζητούν πλέον.

Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη που είναι ικανά για παρθενογένεση όταν ο αριθμός τους μειώνεται και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ