Απόπειρα «πειρατείας» σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη

Απόπειρα «πειρατείας» σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη

Το περιστατικό έληξε με την επέμβαση ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού και τη σύλληψη επτά λαθρεπιβατών

Επτά ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση μετά από πιθανολογούμενη απόπειρα πειρατείας από λαθρεπιβάτες σε ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο στη Θάλασσα της Μάγχης, λίγα μίλια ανοιχτά τη Νήσου Γουάιτ.

Το περιστατικό έληξε με επέμβαση ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού, σε μια επιχείρηση που σύμφωνα με βρετανικά μέσα, κράτησε μόλις εννέα λεπτά.

Η επέμβαση του στρατού κρίθηκε αναγκαία όταν καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές πως οι λαθρεπιβάτες στο υπό σημαία Λιβερίας Nave Andromeda, επέδειξαν βίαιη συμπεριφορά.

Τα μέλη του πληρώματος βρήκαν προσωρινά καταφύγιο στα αμπαρια του δεξαμενόπλοιου, που επρόκειτο να ελλιμενιστεί το πρωί της Κυριακής στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας, προερχόμενο από τη Νιγηρία.

Γύρω από το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει 42.000 τόνους πετρελαίου, σχηματίστηκε ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτίλων μιλίων.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις «για την σκληρή δουλειά με στόχο την προστασία ανθρώπινων ζωών και της ασφάλειας του πλοίου».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας «για την ταχύτατη και αποφασιστική δράση που ανέλαβαν, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όσων βρίσκονταν στο πλοίο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας εκτοξεύτηκαν «λεκτικές απειλές» εναντίον του πληρώματος.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επτά λαθρεπιβάτες επιχείρησαν να βιαιοπραγήσουν κατά του πληρώματος όταν επιχειρήθηκε να τεθούν σε περιορισμό σε καμπίνες.

Το Nave Andromeda απέπλευσε από το Λάγος της Νιγηρίας στις 5 Οκτωβρίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρία γνώριζε την παρουσία λαθρεπιβατών για αρκετό διάστημα, αναφέρουν βρετανικά μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογο περιστατικό συμβαίνει στη Μάγχη. Το Δεκέμβριο του 2018 ειδικές δυνάμεις του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, είχαν επέμβει και είχαν τερματίσει εντός λίγων λεπτών απόπειρα πειρατείας πλοίου από τέσσερις παράτυπους μετανάστες.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ