Αργεντινή: Η ακραία ξηρασία δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία της

Newsroom
Newsroom

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από 100%, οι αναλυτές προειδοποιούν για βαθιά ύφεση

Τη χαριστική βολή στην ήδη πληττόμενη οικονομία της δίνει στην Αργεντινή η ακραία ξηρασία με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα, γεγονός που επιδεινώνει την πορεία του καλπάζοντος πληθωρισμού και οδηγεί σε υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος. Παράλληλα, το δυσμενές οικονομικό κλίμα υπονομεύει το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος ενόψει και των εκλογών του Οκτωβρίου. Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, καθώς αναλυτές προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα προκαλέσει βαθιά ύφεση. Εκατομμύρια εκτάρια αραβοσίτου, σίτου και σόγιας –που αποτελούν τα βασικότερα εξαγωγικά αγαθά της Αργεντινής, αλλά και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων– θα καταστραφούν φέτος, μηδενίζοντας εισροές ύψους 19 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, η ξηρασία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Εν μέσω αύξησης της κυκλοφορίας χρήματος, τις πολιτικές αναταράξεις και την αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει τα ελλείμματα, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από 100%. Την ίδια στιγμή, το πέσο έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του από τότε που ξέσπασε η πανδημία, παρότι έχουν γίνει ενέργειες για τον έλεγχό του.

Οι επιπτώσεις που έχει η ξηρασία στις καλλιέργειες ενδέχεται να έχει ευρύτερες οικονομικές συνέπειες, που εκτείνονται πέραν της Αργεντινής. Από τις ζωοτροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη έως τις αγορές εμπορίας σιτηρών του Σικάγο. Στην Αργεντινή η έλλειψη δολαρίων πιθανότατα θα περιορίσει τις εισαγωγές, θα απαιτήσει νέους συναλλαγματικούς ελέγχους και θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, λόγω και της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος του κρέατος εκτινάχθηκε πάνω από 30% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον μήνα που προηγήθηκε.

Η κυβέρνηση Φερνάντες προσπάθησε να ανακόψει την οικονομική καταστροφή με απεγνωσμένες κινήσεις, μέσα από τις αναγκαστικές ανταλλαγές ομολόγων και της δημιουργίας πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή συσσωρεύει προβλήματα για το μέλλον, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας τεράστιας υποτίμησης του νομίσματος που θα τροφοδοτούσε ακόμη πιο γρήγορο πληθωρισμό και θα ενέτεινε τη φτώχεια. Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Αϊρες εκτιμά ότι η φετινή σοδειά σόγιας των 25 εκατ. μετρικών τόνων θα είναι η χειρότερη όλων των εποχών.

Καθώς οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονται στα ύψη, τα ταμειακά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ανήλθαν σε μόλις 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, μειωμένα περίπου κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους. Ενώ τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας θα λάμβαναν συνήθως ώθηση από τις εξαγωγές σόγιας την εποχή της συγκομιδής, η μειωμένη καλλιέργεια θα περιορίσει τις εισροές φέτος. Αυτό θα επιβαρύνει την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το ΔΝΤ. Την Τρίτη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 0,2% από 2% προηγουμένως, ενώ οικονομολόγοι στο Μπουένος Αϊρες αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου 4%.

Φωτογραφία από mehdi33300 via vista.create

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ