Άριστα διατηρημένο λιοντάρι «ηλικίας 28.000 χρόνων» βρέθηκε στη Σιβηρία

Άριστα διατηρημένο λιοντάρι «ηλικίας 28.000 χρόνων» βρέθηκε στη Σιβηρία

Το δέρμα, τα δόντια, τα νύχια, τα όργανα είναι μουμιοποιημένα και άθικτα

Ένα κοιμώμενο μωρό λιοντάρι που ανακαλύφθηκε παγωμένο σε σπηλιά στη Σιβηρία, είναι ένα από τα πιο άριστα διατηρημένα ζώα από την Εποχή των Παγετώνων που έχει ποτέ βρεθεί. 

Το λιονταράκι που βαφτίστηκε «Σπάρτη» από τους επιστήμονες, εντοπίστηκε κουλουριασμένο -γι'αυτό και εξήχθη το συμπέρασμα πως κοιμόταν- κάτω από το μονίμως παγωμένο υπέδαφος. Και παρότι πέθανε πριν από 28.000 χρόνια, το δέρμα, τα δόντια, τα νύχια, τα όργανα είναι μουμιοποιημένα και άθικτα, σε σημείο «τα νύχια του να αποτελούν κίνδυνο για τους επιστήμονες που το μελετούν» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.

Η Σπάρτη ανακαλύφθηκε σε απόσταση 15 μέτρων από ένα άλλο λιοντάρι, τον Μπόρις. 

Η παλαιοντολόγος δρ. Βικτόρια Χέριτατζ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου εξετάζει το 28.000 χρόνων λιονταράκι - Πηγή φωτογραφίας: Love Dalén

Αρχικά, η πρώτη εικασία των επιστημόνων ήταν πως τα δύο λιονταράκια ήταν αδέρφια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση MDPI, τα δύο αιλουροειδή έζησαν με διαφορά 15.000 χρόνων. 

Σύμφωνα με τη μέθοδο χρόνολόγησης άνθρακα, ο Μπόρις είναι 43.448 χρόνων! 

«Είναι καταπληκτικό. Ξέρεις πως ίσως βρεις κάτι, όμως αυτό έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής της Στοκχόλμης.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ