Αυξημένη η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές στην Κούβα

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με τις αρχές

 

 Το κυβερνών κόμμα της Κούβας κατάφερε χθες Κυριακή να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα και να αυξήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία για την ανανέωση της σύνθεσης του κοινοβουλίου, ψηφοφορία στην οποία δεν αναμενόταν καμιά έκπληξη —οι υποψήφιοι για τις 470 έδρες ήταν ακριβώς 470—, αντιστρέφοντας την τάση της αποχής που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια, έπειτα από μια ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία.

Τα 23.648 εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19:00 (τοπική ώρα· στις 02:00 ώρα Ελλάδας), μια ώρα αργότερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά από τις εκλογικές αρχές. Η καταμέτρηση άρχισε αμέσως μετά.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα, στις 17:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή είχε φθάσει το 70,33%, σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό συμβούλιο, που δεν διευκρίνισε το τελικό ποσοστό. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, το προκαταρκτικό ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλότερο από το τελικό στις πιο πρόσφατες εκλογές, τις δημοτικές που έγιναν το Νοέμβριο. Στο 68,5%, ήταν το χαμηλότερο από το 1976, όταν τέθηκε σε ισχύ το εκλογικό σύστημα. Τον Σεπτέμβριο, η συμμετοχή είχε φθάσει το 74% στο δημοψήφισμα για τον οικογενειακό κώδικα. Στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, το 2019, η συμμετοχή ήταν 90%.

Στην Κούβα η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η αντιπολίτευση είναι απαγορευμένη.

Η συμμετοχή θεωρείτο δείκτης της υποστήριξης στην οποία μπορεί να λογαριάζει η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής.

Αντικυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως εκτός της νήσου της Καραϊβικής, παρότρυναν τους Κουβανούς να μην πάνε να ψηφίσουν.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, που υπηρετούν για πέντε χρόνια, θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο νυν πρόεδρος, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, αναμένεται γενικά να εξασφαλίσει νέα θητεία.

Ο κ. Ντίας-Κανέλ, που μίλησε σε δημοσιογράφους αφού ψήφισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάντα Κλάρα, δήλωσε βέβαιος πως οι Κουβανοί θα πήγαιναν μαζικά να ψηφίσουν παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο. Επέκρινε εξάλλου τις ΗΠΑ για την "εχθρική" ρητορική τους όσον αφορά τις εκλογές στην Κούβα και κάλεσε τους συμπολίτες τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους έναντι των ξένων επεμβάσεων. "Αυτή είναι ψήφος υπεράσπισης της επανάστασης, υπεράσπισης του σοσιαλισμού", δήλωσε.

Αντιδρούσε μεταξύ άλλων στο σχόλιο του Μπράιαν Νίκολς, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, που έκρινε πως οι εκλογές στην Κούβα δεν προσέφεραν καμία "αληθινή επιλογή". "Όταν η μοναδική επιλογή είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι υποψήφιοι επιλέγονται από κλειστές επιτροπές και δεν έχουν αντιπάλους, δεν υπάρχει δημοκρατία, μόνο αυταρχικό καθεστώς και μιζέρια", πρόσθεσε.

Οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί καλούνταν να ψηφίσουν τους 470 υποψήφιους (263 γυναίκες, 207 άνδρες).

Ανάμεσά τους, πέρα από τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα του ΚΚ Ντίας-Κανέλ, 62 ετών, είναι και ο πρώην ηγέτης της χώρας, ο Ραούλ Κάστρο, 91 ετών.

 

 

 

 

Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ