Βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν

Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση λόγω της απόφασης της Ταϊπέι να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες

Δεκαεννέα πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες, έστειλε η Κίνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, σε μια σαφή ένδειξη του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη της Ανατολικής Ασίας.

Η Κίνα έχει ενοχληθεί από την ανακοίνωση της Ταϊβάν ότι θα ενισχύσει κατά 8,7 δισ. δολάρια τις αμυντικές δαπάνες της, καθώς και από τη δημιουργία του αντικινεζικού αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας. 

«Οι Κινέζοι κομμουνιστές εξακολουθούν να επενδύουν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς και οι παραβιάσεις του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου μας είναι συχνές», είπε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουεν. Από την ανάληψη της εξουσίας, το 2016, ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων του νησιού αποτελεί προτεραιότητα της Τσάι, με την ενθάρρυνση και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, δεν έχει πάψει να θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος και να εμποδίζει την ενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα. Πιο πρόσφατο πεδίο ανταγωνισμού είναι η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού (CPTPP), από την οποία η Κίνα επιδιώκει να αποκλείσει την Ταϊβάν. 

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις από την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στη Γαλλία, παρά το συμφιλιωτικό τηλεφώνημα των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν την Τετάρτη. «Η μόνη στρατηγική ανησυχία των ΗΠΑ πλέον είναι η ανάσχεση της Κίνας. Τόσο ο τέως όσο και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρούν ότι οι σύμμαχοι πρέπει να είναι υπάκουοι», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. «Εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι», προσέθεσε.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ