Βραζιλία: Καθυστερεί η εκστρατεία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Βραζιλία: Καθυστερεί η εκστρατεία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Περίπου 35 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της χώρας

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη Βραζιλία είναι ακόμη βραδεία μετά την καθυστερημένη έναρξή της πριν τέσσερις μήνες, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια λόγω των προβλημάτων στην εισαγωγή βασικών συστατικών για την παρασκευή νέων δόσεων εμβολίων.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, η οποία ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, δέχεται επικρίσεις ότι ευθύνεται εν μέρει για τις καθυστερήσεις αυτές, εξαιτίας των διπλωματικών εντάσεων με την Κίνα και της άρνησής της να αποδεχθεί προτάσεις φαρμακοβιομηχανιών για την αγορά εμβολίων κατά της covid-19.

Περίπου 35 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό είναι πολύ μικρό για να έχει πραγματική επίδραση στη χώρα, όπου σχεδόν 435.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19. “Οι δόσεις που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν να εμβολιάζουμε με τον επιθυμητό ρυθμό”, σχολίασε η πνευμονολόγος Μάργκαρετ Νταλκόλμο του ινστιτούτου έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών επιστημών Fiocruz.

“Θα έπρεπε να μπορούμε ήδη να εμβολιάσουμε τους νέους, αυτοί είναι που μεταφέρουν τον ιό (…) Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών”, τόνισε η ίδια.

Όμως η Βραζιλία πρέπει να ανοσοποιήσει πρώτα τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν προτεραιότητα, κυρίως οι ηλικιωμένοι, το υγειονομικό προσωπικό και οι αυτόχθονες. Παρά το γεγονός ότι οι δόσεις των εμβολίων παραδίδονται με το σταγονόμετρο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος του έτους.

Ανησυχητικές καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τη Νταλκόλμο, η Βραζιλία, γνωστή για την εμπειρία της σε μαζικούς εμβολιασμούς, μπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο. Όμως “όχι με τους τρέχοντες ρυθμούς”, διότι για να επιτευχθεί ο στόχος “θα πρέπει να εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα”, την ώρα που η χώρα σπάνια ξεπερνά το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ημερησίως.

“Η κατάσταση είναι πιο καλή σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, όμως είμαστε πολύ μακριά από το ιδανικό”, σχολίασε ο Ζοάο Βιόλα, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Βραζιλιάνικης Ένωσης Ανοσολογίας. Οι ελπίδες να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης ενισχύθηκαν με την άφιξη των πρώτων παρτιδών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Όμως πρόκειται για περίπου 2 εκατομμύρια από τα συνολικά 100 εκατομμύρια που παραγγέλθηκαν τον Μάρτιο.

Τα αποθέματα θα ήταν μεγαλύτερα αν η Μπραζίλια είχε δεχθεί τον Αύγουστο την πρόταση της Pfizer να πουλήσει στη χώρα σταδιακά περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Τότε ο Μπολσονάρου είχε σχολιάσει περιπαικτικά τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου, το οποίο ίσως τον “μεταμορφώσει σε κροκόδειλο”.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο δόσεις θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στη Βραζιλία ήδη από τον Δεκέμβριο, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Pfizer για τη Λατινική Αμερική απευθυνόμενος στην επιτροπή έρευνας της Γερουσίας. “Η παγκόσμια ζήτηση είναι πολύ αυξημένη και αυτοί που κατέληξαν σε συμφωνία με καθυστέρηση, όπως η Βραζιλία, καταλήγουν να παραλαμβάνουν εμβόλια μετά τους άλλους”, εκτίμησε ο Βιόλα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Βραζιλία ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά τις ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με δύο εμβόλια: αυτό της AstraZeneca και το CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac. Τα δύο αυτά εμβόλια έχουν τον πλεονέκτημα ότι παράγονται στη Βραζιλία, όμως η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από την εισαγωγή βασικών συστατικών από την Κίνα, οι παραδόσεις των οποίων καθυστερούν.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ