Βρετανία: Ένας στο 1 εκατ. που έκαναν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca εμφάνισε θρόμβωση

Βρετανία: Ένας στο 1 εκατ. που έκαναν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca εμφάνισε θρόμβωση

Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που αφορούσε την πρώτη δόση του εμβολίου

Μόνο ένας στο 1 εκατομμύριο Βρετανούς που έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσίασε θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Μ. Βρετανίας παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έξι άτομα από τα 5,9 εκατομμύρια που έλαβαν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca εμφάνισαν θρομβώσεις.

Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που αφορούσε την πρώτη δόση του εμβολίου, όταν εντοπίστηκαν 242 περιπτώσεις στα 22,6 εκατομμύρια άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση, δηλαδή περίπου ένας στους 100.000. 

Οι ειδικοί θεωρούν μέχρι στιγμής ότι οι περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων προκύπτουν ως μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

Ο κίνδυνος παραμένει ελάχιστος σύμφωνα με την βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Υγείας, η οποία για λόγους σύγκρισης, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως κάθε χρόνο έξι στις 10.000 γυναίκες εμφανίζουν θρόμβωση εξαιτίας των αντισυλληπτικών χαπιών.

Σημειώνεται πως στις 49 ανήλθαν οι Βρετανίδες που πέθαναν μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης της AstraZeneca.

Ακόμη δεν είναι σαφές εάν έχουν καταγραφεί θάνατοι ανθρώπων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι αξιωματούχοι της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Υγείας επέμειναν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των ενδεχόμενων κινδύνων.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ