Βρετανία: Τοπικές εκλογές βαρόμετρο για το κόστος διαβίωσης

Βρετανία: Τοπικές εκλογές βαρόμετρο για το κόστος διαβίωσης
Newsroom
Newsroom

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν περίπου 200 τοπικά συμβούλια

Τελευταία προεκλογική ημέρα και οι ηγέτες των κομμάτων απευθύνονται στους ψηφοφόρους ενόψει των τοπικών εκλογών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχηγοί των κομμάτων επισκέπτονται βασικά εκλογικά πεδία μάχης πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες την Πέμπτη 5 Μαΐου. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν περίπου 200 τοπικά συμβούλια που υπηρετούν στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία καθώς και την τοπική κυβέρνηση στην Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εκλογές είναι σημαντικές διότι θα δώσουν στους ηγέτες των κομμάτων την πρώτη τους ευκαιρία να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα πάρτι που διεξάγονται στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown και κυρίως μεσούσης της δραματικής αύξησης του κόστους διαβίωσης. Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι το εξέχον θέμα συζήτησης, με τον πληθωρισμό στο υψηλό 30ετίας να φτάνει το 7%, με τάσεις αύξησης εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προσδοκά να βγει κερδισμένος, δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες χιλιάδες έδρες σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα κριθούν στην κάλπη, είναι «μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για την τραγική αποτυχία της».

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Συντηρητικό κόμμα του θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Γράφοντας στην εφημερίδα Express, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι «αισθάνονται το τσίμπημα καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση του «είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη της οικονομίας για να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής» και είχε ήδη παράσχει βοήθεια στα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης του δημοτικού φόρου ύψους 150 λιρών.

Εν τω μεταξύ στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι ο δανεισμός με πιστωτικές κάρτες τον Μάρτιο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006 – κάτι που θεωρείται ως περαιτέρω απόδειξη της οικονομικής πίεσης.

Δημοσκοπήσεις

Τελικό Μέσος Όρος Δημοσκοπήσεων Πριν τις Εκλογές

Εργατικοί: 40.0% (+7.1)

Συντηρητικοί: 34.0% (-10.7)

Φιλ. Δημοκράτες: 10.0% (-1.8)

Πράσινοι: 5.6% (+2.8)

Σκοτσέζικο Ε.Κ.: 4.3% (=)

Οι Εργατικοί βγάζουν μέσο όρο 40% για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ